Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Mir Božiji, Hristos se rodi!

post-title


Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca.

U česnicu se stavlja zlatan ili srebrni novčić. Česnica se za ručkom isključivo lomi rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali u po nečemu i različiti običaji.

Media Portal je samostalni portal koji beleži veliki broj poseta, kako na dnevnom tako i na mesečnom nivou što nas stavlja u red najuspešnijih portala sa ovih prostora.

Ovo je praznik koji se tradicionalno provodi u krugu porodice i najbližih prijatelja, a ako ste i danas sa nama, onda je to najveća nagrada za sav trud koji ulažemo da vas na pravi način i uvek u pravo vreme informišemo.

Svim čitaocima Media portala koji slave Božić po julijanskom kalendaru želimo srećan praznik.

Želimo vam zdravlja, sreće, mira, ljubavi i veselja.

Mir Božiji, Hristos se rodi!



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar