Drugi krug igre “Uzmi račun i pobedi” planiran u prvom kvartalu ove godine

foto N. Fifić

Građani Srbije će i ove godine prikupljati fiskalne račune. Drugi krug igre “Uzmi račun i pobedi” trebalo bi da krene u prvom kvartalu ove godine. Vlada Srbije još nije formirala radnu grupu, pa ni nagradni fond, ali kako “Novosti” saznaju, ambicije su da ovogodišnji nadmaši prošlogodišnji.

Za prvi krug prikupljene su čak 742 nagrade, ukupne vrednosti od oko 135 miliona dinara. Savesni potrošači u 2017. su se nadmetali, između ostalog, za čak šest stanova u Beogradu i 50 automobila.

Vlada Srbije je za prvi krug nagradne igre dala oko 114,6 miliona dinara. U budžetu za 2018. godinu, pri Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, za ovu namenu je ubeleženo 78,5 miliona dinara. Uz državu, i privreda je motivisala građane da insistiraju na fiskalnoj disciplini. One su lane prikupile nagrade vredne oko 20 miliona dinara. Kada se formira radna grupa, znaće se i nova pravila igre i precizan spisak ovogodišnjih nagrada.

– U prvom kvartalu 2017. godine je zabeležen rast ukupnog prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa od 7,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. To su neki od rezultata prvog kruga nagradne igre – objašnjavaju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, koja je jedan od organizatora nagradne igre. – Najveći skok, od čak 33,8 odsto, zabeležen je kod malih obveznika fiskalizacije kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija. U istom periodu je porastao i za 18,5 odsto broj plaćanja karticama. Prema našoj anketi, oko 37 odsto građana Srbije je učestvovalo u nagradnoj igri.

Podaci pokazuju da je na početku prošle godine, u jeku kampanje, promet preko fiskalnih kasa najviše, 30 odsto, porastao u sektoru posla sa nekretninama. Za petinu, 22 odsto, je zabeležen rast u sektoru komunikacija, a 13 odsto u saobraćaju.

NIJE PODELjENO

Prošlogodišnji nagradni fond na kraju nije do kraja razdeljen. Iako su, u četiri izvlačenja na televiziji, izvučena 742 potencijalna dobitnika, preuzete su 692 potvrde o dobitku. Za 32 nagrade nije bilo zainteresovanih, dok je 18 izvučenih bilo – maloletno. Po pravilima igre nisu imali pravo da učestvuju.
Novosti

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here