Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obnovljena parohijska crkva u Čačku (VIDEO)

post-title


Završena je obnova i rekonstrukcija parohijske crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, najveća u poslednjih nekoliko decenija. Rekonstrukcija je trajalo gotovo godinu dana. Kroz istoriju dugu osam vekova, bila je manastir a nekoliko puta i džamija.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/01/11/11112012/Crkva-110118.mp4

Prve vernike obnovljen hram primio je na bosluženjima za Badnji dan. I to godinu dana od početka temeljne rekonstrukcije koja je obuhvatila složene građevinske radove. Nakon zemljotresa 2008. godine crkva je oštećena a veći radovi nisu izvođeni još od tridesetih godina prošlog veka.

Za poslednju rekonstrukciju, Vlada Srbije donirala je 10 miliona dinara a još oko osam miliona donirali su građani i privreda.

Prema rečima jereja Marka Mirkovića, starešine crkve, obijeni su svi zidovi, ispunjene pukotine u zidovima betonskim adekvatnim malterom:

"Priprata hrama je ojačana i armaturnim mrežama, zamenjena je sva instalacija u crkvi, protivpožarna. Saniran je krov, na kupoli je zamenjeno staklo."

Čačanska crkva jedna je od najstarijih u Srbiji - sagrađena još 1196. godine kao zadužbina župana Stracimira, brata Stefana Nemanje. U srednjovekovnoj Srbiji bila je četvrta u rangu bogomolja uz Hilandar, Studenicu i Đurđeve stupove.

Tokom osam vekova bila je manastir, tri puta džamija i parohijska crkva.

"Današnji arhitektonski sklop crkve u Čačku rezultat je mnogobrojnih prepravljanja pretvaranja u džamiju ali poznih obnova u 19. veku preduzetim da se crkvi vrati izgled pravoslavnog hrišžanskog hrama", ističe Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku. "Temeljna izmena spoljašnjeg izgleda izvršena je od 1926. do 1929. godine. Uzori za ovu rekonstrukciju potraženi su u raškom graditeljstvu s kraja 12. veka i istodobnim vizantijskim crkvama iz Carigrada."

Kako navode u Narodnom muzeju, poslednje tri decenije crkva je pokrenula mnoge javne religiozne manifestacije poput obeležavanja Božića, Bogojavljenja i Spasovdana. Ovi verski praznici postali su zvanične gradske proslave. RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar