Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kad učenik i učitelj objave knjigu

post-title


Teolog Đorđe Čolović i direktor Izdavačke kuče „Pčelica” Goran Marković su nekada bili učenik i učitelj, a danas su autor i izdavač nove knjige Sveti Sava – od princa do sveca.

Osnovna škola „Milica Pavlović” iz Čačka iznedrila je mnogo uspešnih ličnosti tokom osamdeset godina postojanja. Javnosti je poznato i da su Maja Koraksić i Goran Marković, učitelji pomenute škole, pre skoro dvadeset godina napisali radne sveske „Pčelice”, koje su postale omiljena literatura za učenike u školama širom Srbije i regiona, a Pčelica je danas izrasla u jednog od najznačajnijih izdavača literature za decu.

Ipak, manje je poznato da je Pčelica dala priliku i drugim učiteljima pomenute škole da se bave autorskim radom, tako da danas odobrenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za svoje knjige imaju i autori Snežana Kovačević, Mara Janković, Mira Kukić, Milena Aćimović i Goran Milisavljević. Tako je samo iz jedne čačanske škole sedam učitelja uvršteno u Katalog udžbenika i nastavnih sredstava u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, što je zaista jedinstven slučaj.

Ovih dana iz štampe je izašla knjiga Sveti Sava – od princa do sveca, autora Đorđa Čolovića, u izdanju Pčelice. I sve to i ne bi bilo previše čudno, jer nas je Pčelica navikla na objavljivanje više desetina novih izdanja godišnje, da se za ovu knjigu ne vezuje jedna zanimljiva priča o dvoje ljudi, autoru Đorđu Čoloviću i izdavaču Goranu Markoviću.

Đorđe i Goran upoznali su se još daleke 1995. godine, kada je Goran kao učitelj poveo u svet znanja drugu generaciju svojih učenika. U tom odeljenju bio je i jedan, pomalo neobičan prvačić. Prisećajući se svog učenika, Goran Marković, učitelj, a sada vlasnik i direktor Izdavačke kuće „Pčelica” ima samo reči hvale.

– Đorđe je bio pametno, radoznalo i lepo vaspitano dete. Lako je bilo uočiti da je svestran, prelepo je crtao i pisao sastave, osvajao je i nagrade na takmičenjima iz matematike, a deci je posebno bio zanimljiv jer je poput neke male enciklopedije znao mnogo zanimljivih podataka iz istorije. On je završio školu koju voli i odabrao zanimanje koje želi i po tome smo slični, jer sam i ja voleo svoj učiteljski poziv. Sećam se kad mi je u četvrtom razredu, na pitanje šta bi voleo da bude kad poraste, rekao kao iz topa – pop! Đorđe je nastavio školovanje, upisao i uspešno završio teologiju, a sada je veroučitelj u istoj školi u kojoj sam ja njega učio i u kojoj sada on uči neke nove đake.

I zaista postoji simbolika u životima ovog učenika i učitelja, jer su se posle mnogo godina ponovo sastali i na Goranov predlog Đorđe je prihvatio da piše tekstove za novu Pčeličinu ediciju knjiga za decu Izvornik srpske duhovnosti. Prva u tom serijalu je upravo objavljena knjiga o Svetom Savi, koja predstavlja ilustrovani životopis velikog srpskog prosvetitelja, prilagođen mladim čitaocima, ali koristan i odraslima. Knjigu je ilustrovao Mijat Mijatović, a recenzent je dr Ivana Spasović, poznata istoričarka SANU.

Đorđe i Goran planiraju da nastave saradnju u oblasti literature za decu, ali im je sada najvažniji cilj da objavljena knjiga, neposredno pred Savindan, pronađe put do mladih čitalaca. I dok vreme leti, dok se smenjuju đaci u školskim klupama, ovih dana su, što pokazuje i tek objavljena fotografija, nazdravili povodom rođenja nove knjige jedan autor i izdavač, a još lepše je reći – jedan učenik i učitelj.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar