Nastavu učitelja u nižim razredima osnovne škole ne prekidaju više zapitkivanja dece ili školsko zvono, već stalna zvonjava pametnih telefona ili sve češće satova. Pametne telefone u školu sada donose već prvačići, pa čak i predškolci, i koriste ih tokom nastave.

foto: Profimedia

Nastavnici kažu da je pre nekoliko godina možda tek jedan prvačić u razredu imao mobilni telefon, danas je, kako navode, često i obrnuto, samo njih par nema telefone. Sve veći hit su i pametni satovi, koji su potpuno uneli pometnju, jer nastavnici u početku na njih nisu ni obraćali pažnju.

– Deca su mala, često zaborave da isključe telefon, ili oni nestašniji vole da ga čačkaju tokom nastave, pa telefoni stalno zvone i prekidaju nastavu. Zvonjava mobilnog češće se čuje nego školsko zvono. Prvo smo uzimali telefone pre časa, ali onda su se roditelji pobunili, jer kažu da je to privatna stvar dece. Sada čekamo dogovor direktora sa savetom roditelja jer mora da se donese neki pravilnik, ovako nije moguće da se funkcioniše. Ne znamo ni koje su kazne za korišćenje telefona – kaže nastavnica Milana Klaić.

Kako dodaje, kada je odmor, deca uglavnom neprestano gledaju u telefone, ne gledaju ni kuda idu, sudaraju se po hodnicima i često jedino komuniciraju pokazujući jedni drugima video klipove ili igrice.

Sa druge strane, roditeljima je lakše kada deca imaju mobilne telefone, pa u svakom trenutku mogu da saznaju gde su. Učenicima je od petog razreda obično zabranjena upotreba telefona na nastavi, uglavnom zbog prepisivanja, ali škole ne mogu da zabrane i njihovo nošenje, pa sve ostaje na savesti dece. Kucanje SMS-a, skidanje aplikacija, boravak na društvenim mrežama, listanje fotografija, snimanje na nastavi, samo su deo onoga što učenici rade za vreme časova.

– Moje dete telefon ostavlja kod kuće, odnosno to je naš stari telefon koji smo mu dali kada je išao na ekskurziju prošle godine u prvom razredu. Nema svrhe da nosi telefon u školu, u školi postoji fiksni telefon ako se nešto ne daj bože desi. Njegovi drugari većinom nose telefone u školu, ali na nastavi svakako ne mogu da ih koriste, a na odmoru bi trebalo malo da se druže, a ne da gledaju u telefone – kaže Dejana Berić, majka osnovca.

Stručnjaci upozoravaju da deca mlađa od 12 godina ne bi trebalo da imaju mobilni telefon. Svaki telefon danas ima opciju priključivanja na internet, pa se ne može kontrolisati ponašanje deteta u virtuelnom prostoru, niti ga zaštititi. Ako ima lošiji telefon, drugari će ga zadirkivati, ali ni skupi nije rešenje, dete se izlaže opasnosti da bude napadnuto i opljačkano.

– Deca u nižim razredima nemaju zbog čega da koriste pametne telefone, jer oni najlakše remete koncentraciju i ne stimulišu razvoj kreativnog razmišljanja koje je u tom dobu od suštinske važnosti za razvoj deteta. Svakako je bitno da i kod kuće sve to bude dozirano i pod kotrolom, jer ne postiže se mnogo ako je na nastavi zabranjeno, a kod kuće mogu neograničeno da ih koriste – izjavio je psiholog Ivan Žugić.

Edukativne aplikacije i dostupnost deteta sigurno su dobre strane, ali kako dodaje Žugić, jedino uz doziranje i kontrolu.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here