Život osoba sa invaliditetom u Čačku

Dragomir Šipetić – Foto V. Ilić

Grad na Moravi i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije su potpisali ugovor o pružanju usluge ličnog asistenta, vredan sedam miliona dinara. Član Gradskog veća u Čačku zadužen za socijalnu zaštitu Dragomir Šipetić kaže da lični asistenti više neće volontirati, već će – uz platu – imati plaćene doprinose i poreze.

– Zapošljavaćemo ljude iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, pa ćemo ubuduće angažovati oko 70 njih, srednjih godina, koji nisu za teže fizičke poslove, a visokokvalifikovani su za pomoć drugima. Planiramo da ove usluge proširimo i na seoska područja – ističe Šipetić.

Mimica Živadinović iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije navodi da u Čačku trenutno ima deset, a planirano je da bude ukupno 15 korisnika…

– Ova usluga je namenjena svima koji imaju očuvane intelektualne sposobnosti, pa sami mogu da naprave izbor koga će da angažuju. Personalni trener radi osam sati dnevno, a svi asistenti moraju da završe obuku posle koje dobijaju sertifikat Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu – ističe Mimica Živadinović, dok Dragana Maksimović koja je već koristila usluge personalnog asistenta tvrdi da ovo praktično znači slobodu kretanja i pravo na izbor, umesto da se zavisi od dobre volje ljudi iz okruženja.

Biti lični asistent je pre svega human način da se pomogne drugima – smatra Dragan Stojić koji se već devet godina bavi ovim poslom.
Novosti, Vlade Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here