Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Niče crkva u rodnom selu patrijarha

post-title


 

 – Zavičajci su rešili da u rodnom selu današnjeg srpskog patrijarha podignu crkvu brvnaru – i pripreme već idu. Vidova u podnožju Kablara, gde je 1930. na ovaj svet došao Miroslav Gavrilović, nikad nije imala bogomolju jer je selo malo – 114 duša – a trudom oko ovog bogougodnog dela rukovodi odbor za izgradnju hrama, kojem je na ruci paroh ovdašnji Jovan Marković.

Obezbeđeno je zemljište za hram, dar Dragana Lj. Gavrilovića iz Vidove, i za izgradnju dobijen blagoslov episkopa žičkog Justina. Projekat crkve učinio je profesor Kragujevačkog univerziteta dr Miloš Radovanović, takođe uz blagoslov vladičanski.

– Za izgradnju hrama i zvonare urađena je sva potrebna projektna dokumentacija predviđena zakonom i dobijena građevinska dozvola Gradske uprave za urbanizam u Čačku. Trenutno su u toku prikupljanje ponuda za  izbor izvođača i pripreme oko početka radova, planiranih za rano proleće. U ovim poslovima naročito se zauzeo član odbora za izgradnju Slobodan Kovačević Boban iz Vidove – kaže profesor Radovanović za „Politiku”.

Prostor za izgradnju hrama jeste na bregu sa desne strane reke Kamenice, na potezu Regovo, 12 kilometara od Čačka, severozapadno. Samo crkvište je na istočnoj padini Kablara, oko 300 metara od reke.

Planom je, pored hrama i zvonare, predviđena i izgradnja konaka, u nekom drugom koraku. Politika, Gvozden Otašević



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar