Odluku saopštio Emir Kusturica, predsednik žirija za dodelu vrednog književnog izdanja, u kome su bili i Muharem Bazdulj i profesor Jovan Delić

Bora Đorđević Foto V. Danilov

Veliku nagradu “Ivo Andrić” za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i Republici Srpskoj pripala je pesniku i poznatom muzičaru Bori Đorđeviću za knjigu poezije “Pusto ostrvo”, objavljenu u izdavačkoj kući “Arte” iz Beograda.

Ovu odluku saopštio je danas novinarima Emir Kusturica, predsednik žirija za dodelu vrednog književnog izdanja, u kome su bili i Muharem Bazdulj i profesor Jovan Delić.

Ovaj žiri nagradio je i kineskog pisca Ju Hua velikom nagradom “Ivo Andrić” za životno delo.

Povod za ovu nagradu bilke su njegova tri romana koja su objavljena u izdavačkoj kući “Geopoetika” u Beogradu.

Ju Hua je do sada, u prevodu Zorana Skrobanovića, u Srbiji objavio knjige “Živeti”, “Zapisi o prodavcu krvi” i “Sedmi dan”.

Obe nagrade biće dodeljene laureatima 27. januara u Andrićevom institutu u Andrić gradu.

Emir Kusturica je istakao da je Odeljenje za književnost Andrićevog instituta odredilo svoju budućnost kroz internacionalizaciju Andrićeve nagrade.

“To smo učinili ne samo zbog toga što je Andrić jedan od najprevođenihih pisaca već i zbog činjenice da nagrade danas mogu da opstaju jedino ako se nagrađuju pisci iz različitih govornih područija”, kazao je Kusturica.

On je naglasio da je ovog puta izbor pao na jednog pisca iz Srbije i internacionalnog stvaraoca.

“Žiri će i ubuduće uvažavati pisce sa različitih meridijana, ali i one koji pišu a stižu recimo iz rokenrola” kazao je Kusturica.

Predsednik Upravnog odbora Andrićevog instituta, pesnik Matija Bećković, kazao je da svi okupljeni prisustvuju krupnom prevratničkom događaju.

“Pošto je reč o rokenrol zvezdi trebalo bi o Bori Đorđeviću da govorim neobavezno. To je nemoguće, sve kada bi i hteo da tako nešto učinim. Đorđević ima veliki dar. Čacak je dao mnogo velikih pesnika i Bora Đorđević se pojavio u svetu pesnika, kada niko nije želeo ni da čita ni da sluša poeziju, ako nije komponovana i pevana. Tu je Bora Đorđević isprednjačio”, kazao je Bećković.

Cenjeni pesnik je kazao da je Đorđević napisao nekoliko pesama koje pripadaju antologiji naše poezije

“Njegova pesma ”Pogledaj dom svoj anđele” postala je himna mlađih naraštaja. Ta pesma je za mlađe bila isto što i za moju generaciju roman ”Pogledaj dom svoj, anđele”. Da nije ništa drugo ispevao, istoimena pesma Bore Đorđevića bila bi dovoljna da mu obezbedi mesto u vrhovima srpskog pesništva. Bora Đorđević se na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba”, rekao je Bećković.

Publicista i pisac Muharem Bazdulj napomenuo je da treći put Andrićev institut dodeljuje književne nagrade.

“Ove godine smo u obe odluke išli u pravcu određenog proširivanja granica za dodelu nagrada. Književnost ima univerzalni temelj i naš iskorak prema kineskoj književnosti je nešto za šta nam je presedan dao sam Ivo Andrić. On je svoj 64. rođendan dočekao u Kini kao član delegacije jugoslovenske književnosti. On je tamo video u jednoj privatnoj biblioteci knjige koje su i njemu mnogo značile u studetskim danima. Našao je knjigu Laze Lazarevića. To je za Andrića bio najbolji odsjaj jedne kulture”, kazao je Bazdulj.

On je istakao da je žiri nagradio pisca koji je istovremeno i kineski i deo onoga šta je Gete nazivao svetska književnost.

“To je probijanje granica”, kazao je Bazdulj.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here