Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Italijani u Gornjem Milanovcu - evo šta ih zanima

post-title


U sredu, 24. januara, u prostorijama opštine Gornji Milanovac održan je prvi, inicijalni sastanak na inicijativu Privredne komore Srbijeizmeđu predstavnika opštine Gornji Milanovac, predstavnika Privredne komore Srbije i članova delegacije italijanske firme „Novomont“. Na sastanku je predočeno da bi se saradnja između Privredne komore Srbije i firme „Novomont“ odvijala u dva pravca. Prvi pravac je saradnja sa našom lokalnom samoupravom, gde bi bio urađen test finansiran od strane italijanske firme u trajanju od šest meseci. Predviđeno je da se podele biorazgradive kese i organizovalo bi se sakupljanje, odlaganje i pomoć pri pravljenju sistema za kompostiranje. Drugi vid saradnje podrazumeva predstavljanje novih tehnologija proizvođačima kesa i plastičnih masa u Srbiji, kao i tehničko-tehnološka pomoć u korišćenju ovih sirovina.

Domaćin gostima bio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević sa svojim saradnicima, zamenicom predsednika opštine Jadrankom Dostanić i v.d. direktorom JKP Gornji Milanovac Ivanom Lazić. Ispred Privredne komore u poseti su bili direktor Sektora industrije Miroslav Lutovac, sekretar Udruženja hemijske industrije Dragan Stevanović i rukovodilac Službe za cirkularnu ekonomiju Siniša Mitrović. Iz italijanske kompanije sastanku su prisustvovali gospodin Alberto Castellanza i gospodin StefanoMambretti, kao i predstavnik njihovog generalnog zastupnika iz Slovenije gospodin Erik Hrvatin.

Prema rečima predstavnika Privredne komore Srbije Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala nastoji da svojim članicama obezbedi pristup najnovijim svetskim tehnologijama, koje imaju za cilj osavremenjavanje proizvodnje i zaštitu životne sredine u najvećoj meri, a u skladu sa najnovijom regulativom Evropske unije. Tako je Udruženje stupilo u partnerski odnos sa italijanskom fabrikom „Novamont“, koji su nosioci nove tehnologije u oblasti proizvodnje biorazgradive plastike. Kako je Evropska unija svojom Direktivom smanjila ili potpuno zabranila upotrebu kesa od PE u zemljama članicama, proizvodnja biorazgradivih kesa od granulata pomenute firme je u ekspanziji. Pored prodaje gotovih proizvoda predstavnici preduzeća promovišu selekciju otpada i pomažu lokalnim zajednicama da organizuju selekciju, sakupljanje i kompostriranjebiorazgradivog otpada.

Zahvaljujući dosadašnjoj angažovanosti i visokoj svesti po pitanju odgovornosti zaštite životne sredine, zahvaljujući velikom broju preduzeća u našoj opštini koja se bave proizvodnjom plastičnih proizvoda, a na predlog našeg sugrađanina, uspešnog privrednika, gospodina Žarka Savićevića, kao predsednika Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda Privredne komore Srbije, predloženo je da naša opština, kao najadekvatnija, ugosti predstavnike italijanske firme i da sa njima pokrene dijalog o budućoj saradnji.

V.D. direktor Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac Ivan Lazić gostima je predstavio dosadašnji rad preduzeća po pitanju prikupljanja i primarne selekcije otpada, kao i probleme sa kojima Javno komunalno preduzeće susreće prilikom prikupljanja takvog otpada. V.D. direktor je goste upoznao i sa akcijom „Traži se Ljubica“ čiji je osnovni zadatak da se podigne svest kod sugrađana o selektivnom odlaganju otpada. Takođe, razgovaralo se i o saradnji i zajedničkim projektima Javnog komunalnog preduzeća i Kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac.

Siniša Mitrović, rukovodilac Službe za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije istakao je da je Srbija usaglašena 98% sa direktivom Evropske unije koja se bavi pitanjima prikupljanja i selekcije primarnog otpada. O samom projektu i ideji uvođenja novih tehnologija rekao je da predstavlja izvanredan koncept: „Ovo je veoma dobra poruka koju jedna korporacija šalje kada je u pitanju Srbiji i mi to kao Komora potpuno podržavamo. Ovo je samo početak jednog dugog dijaloga. Ono što bi za nas, kao inicijatore ovog dijaloga bilo interesantno to je, da mi dobijemo jednu formu ponude od strane italijanske kompanije, kako oni vide taj koncept. U saradnji sa lokalnom samoupravom mi ćemo im ustupiti sve neophodne podatke i informacije. Kao država mi smo dosta odmakli u procesu morfologije otpada, nema za nas nekih nepoznanica. Voleo bih da nastavimo dijalog i da na osnovu podataka koje im dostavimo, kompanija izgradi jednu studiju slučaja kako ona vidi rešenje komunalnog otpada za Gornji Milanovac. Mi kao Komora preuzimamo deo odgovornosti da koordiniramo između kompanije i lokalne samouprave. “Gospodin Mitrović je zaključio da na osnovu dijaloga i razmene svih potrebnih informacija očekuje da italijanska firma napravi studiju slučaja gde bi se videlo neko održivo rešenje za opštinu Gornji Milanovac.

Direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije Miroslav Lutovac ovaj projekat smatra jednom dobrom idejom i zdravim projektom: „Sprovođenje ovog projekta u delo jeste primarni interes lokalne zajednice, ali on ima i širi kontekst i zbog toga se Komora uključuje u ovaj dijalog u smislu podrške jednoj izvanrednoj ideji.“

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević na kraju sastanka istakao je da lokalna samouprava stoji na raspolaganju za svaki vid saradnje i razmene podataka kako bi kompanija napravila studiju slučaja na osnovu koje se može dalje nastaviti dijalog na ovu temu: „Saglastan sam sa predlogom da Privredna komora Srbije bude koordinator ovog projekta. Mi smo na raspolaganju za razmenu svih potrebnih podataka i jako smo zainteresovani da budemo uključeni u ovaj proces. Mislim da mi kao lokalna samouprava, a i drugi učesnici ovog projekta imaju neke benefite od istog.“



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar