Ako vam je hladno zato što je temperatura pala za 10-ak stepeni celzijusa u samo jednom danu, to je normalno, ali ako drhtite od hladnoće dok je svima oko vas ugodno, to može biti indikator zdravstvenih problema.

foto: Thinkstock

Za žene je uobičajeno da im je hladnije, a za to je delimično “kriva” psihologija i veća osetljivost na uslove koji mogu doprineti hladnoći, kaže dr Holi Filips.

Međutim, ipak proverite da jedan od ovih razloga nije krivac za to što se stalno smrzavate.

Premršavi ste, niska težina, tačnije kad vam je BMI (indeks telesne mase) 18.5 ili niži može značiti da vam je automatski hladnije. Razlog tome je da vam nedostaje odgovarajući nivo telesne masti kada ste mršavi koja bi vas “štitila” od hladne temperature.

Poremećaj rada štitne žlijezde

Takođe, ukoliko vam je stalno hladno to može značiti da imate problema sa radom štitne žlezde koja podseća na leptira i smeštena je u vratu.

“Ako vam je uvek hladno to znači da vas muči hipoterioza, što znači da vaša štitna žlezda ne luči dovoljno hormona”, objasnila je dr Filips.

A bez ispravnog rada ove žlezde, usporava se metabolizam, te sprečava normalna funkcija vašeg tela u proizvodnji dovoljne količine odgovarajuće topline. Drugi simptomi ove bolesti su proređivanje kose, suva koža i umor.

Anemija

Nizak nivo gvožđa u krvi najčešći je razlog hroničnog osećaja hladnoće. Gvožđe je, naime ključni mineral koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz telo, što zapravo znači da dovode toplinu i druge hranjive sastojke u svaku stanicu vašeg organizma. Bez dovoljno gvožđa, crvene krvne stanice ne mogu učinkovito raditi svoj posao, a vama je hladno i drhtite.

Loša cirkulacija

Ako su vam stopala i ruke uvek ledeni, a ostatak tela ugodne temperature, imate problema sa cirkulacijom, što znači da zbog određenog problema krv ne dolazi do ekstremiteta. Srčano-žilna oboljenja mogla bi biti uzrok tome, jer ovo ukazuje na to da srce ne pumpa vašu krv učinkovito ili blokada arterija sprečava krv da dođe do vaših prstiju. Inače, na cirkulaciju itekako loše utiče pušenje.

Manjak sna

Nedostatak sna može “opustošiti” vaš nervni sistem i unazaditi funkcije u mozgu, koji utiču na telesnu temperaturu. Nije još potpuno jasno zbog čega se ovo događa, iako istraživanja sugerišu da se zbog nedovoljno sna smanjuje aktivnost u hipotalamusu, delu mozga odgovornom i za regulisanje telesne temperature.

Rani znak dijabetesa

Dijabetes koji se ne kontroliše može uzrokovati stanje nazvano perifera nefropatija, što utiče na nerve koji su zaduženi za osećaj dodira u vašim rukama i nogama.

Oseća se utrnulost i ponekad bolovi u rukama i nogama, a budući da su ti živci odgovorni i za slanje poruke vašem mozgu u vezi oseta temperature, vaše ruke i noge mogu takođe biti hladne.

Dijabetička nefropatija razvija se postepeno, pa možete biti potpuno nesvesni njenog postojanja. Ali ako bolujete od dijabetesa ili imate simptome bolesti, prva tri su obično učestala urinacija, osećaj umora i povećana žeđ, posetite doktora.

Nedostatak vitamina

Zimogroznost može uzrokovati nedostatak vitamina B12, koji se može naći u namirnicama životinjskom porekla, te ima veliku ulogu u smanjivanju osećaja hladnoće. Telu je potreban vitamin B12 kako bi proizvodio crvene krvne zrnce koji šire kiseonik u organizmu. Nedostatak ovog vitamina prouzrokuje anemiju, smanjen broj eritrocita, i na kraju hladnoću, prenosi Klix.ba.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here