Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ je tokom januara 2018. nastavila nagrađivanje najvrednijih čitalaca na terenu, započeto 1. decembra 2017. godine kada su za vernost knjizi nagrade dobili čitaoci ogranka u Mrčajevcima.

Najpre su na svečanom programu održanom u sredu, 24. januara 2018. godine u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, nagrađeni najvredniji čitaoci u prethodnoj godini i obeležen jubilej petnaest godina uspešnog rada ogranka u ovom mestu.

Svečanost su započeli najmlađi čitaoci, predškolci vrtića u Zablaću (PU „Radost“), koji su sa vaspitačicom Majom Petaković izveli „Odu Vuku Karadžiću“ i scenski prikaz dela „Zamislite deco“ Dušana Radovića, a posebne simpatije i aplauz publike za recitovanje pobrale su Andrea Smiljanić i Saška Vučković.

Publici su se predstavili i članovi recitatorsko-dramske sekcije škole, đaci šestog i osmog razreda, recitalom „Deca su narod poseban“, koji je po tekstu Ljubivoja Ršumovića priredila Zorica Đaković, profesor srpskog jezika.

U najmlađem bibliotečkom ogranku, koji je počeo sa radom na Savindan 2003. u Parohijskom domu u Zablaću, već nekoliko godina uspešno radi zajednička školska i bibliotečka sekcija, kao i čitalački klub koje vode bibliotekar ogranka Dubravka Ilić i Zorica Đaković, profesor. U prethodnoj godini održano je oko 200 kreativnih i edukativnih radionica za čitaoce svih uzrasta, upisana su 453 člana, koji su pročitali 6.610 knjiga, slikovnica i časopisa, pa je izbor najvrednijih bio težak zadatak. Knjigama i diplomama su nagrađeni: Lina Ilić, 2. razred, Vuk, 1. i Elena Vujašević, 5. razred, svi đaci škole u Zablaću. Za najvrednijeg odraslog čitaoca proglašena je Vesna Milutinović. Jubilej ogranka je čestitala i nagrade uručila Biljana Raičić, zamenik direktora Gradske biblioteke.

U četvrtak, 25. januara 2018. godine šesti put po redu su nagrađeni najvredniji čitaoci ogranka u Prijevoru. Svečanost je održana u OŠ „Božo Tomić“, koja je tradicionalno dobar domaćin i saradnik Gradske biblioteke, i čiji su učenici i profesor Jelena Rubaković učestvovali u muzičkom programu.
U prepunom holu škole program je počeo pesmom „Prijatelja kol’ko hoćeš“, koju je za dobrodšlicu izvela Jana Vasilijević, 5. razred. a potom su se svojim vršnjacima recitalom „Deca su narod poseban“ predstavili gosti iz Zablaća. Biblioteka je organizovala gostovanje recitatorske sekcije OŠ „Vladislav Petković Dis“ i profesora Zorice Đaković u Prijevoru, u želji da se osnovci iz mesta u kojima rade ogranci, upoznaju i druže uz knjigu i lepu reč.
Nakon „Tirolskog valcera“ koji je na harmonici izvela Iva Avramović, đak 5. razreda, proglašeni su najvredniji čitaoci. Od 100 upisanih članova u 2017. godini, za najvrednije su proglašeni: Natalija Kovačević, 3. razred, Ana Petrović, 4. i Jelena Madžarević, 7. razred.
Nagrade je uručila Snežana Planić, bibliotekar u ogranku, a svečanost je završena „Mađarskom igrom broj 5“, koju je na violini izvela Jelena Rubaković, profesor muzike.

Proglašenjem najvrednijih čitalaca u ogranku u Preljini, u petak, 26. januara 2018. godine, završeno je nagrađivanje na terenu. Svečanost je održana u odeljenju Biblioteke u ovom mestu, a učesnici programa bili su predškolci iz OŠ „Preljina“ i iz vrtića „Bubamara“ u ovom mestu. Program je započeo zajedničkim izvođenjem himne Svetom Savi, a potom su plesnu tačku izveli članovi starije grupe, sa vaspitačicama Svetlanom Milenković Prtenjak i Marijom Popović.
Recitacije posvećene prvom srpskom prosvetitelju govorili su predškolci koje su pripremile vaspitačice Slavica Rajović i Jelena Simović, a muzičku tačku na fruli izvela je Jana Pešić, iz iste vrtićke grupe. U programu su takođe učestvovali i polaznici pripremnog predškolskog programa sa vaspitačicom Jelenom Mirosavić, i svi zajedno su pozdravljeni velikim aplauzom publike.
Za najvrednije čitaoce u prethodnoj godini proglašeni su: Sara Škipić, 5. razred, Mina Krupež i Andrijana Cvrkota, obe đaci 6. razreda škole u Preljini. Za vernost knjizi nagrađeni su i odrasli čitaoci, Danijela Ranđelović i Danica Vuković.
Za posebnu saradnju sa Bibliotekom zahvalnice su dobile vaspitačice vrtića „Bubamara“. Nagrade je uručio Vladimir Simić, bibliotekar u ogranku, kome su se stihovima i crtežima, za posvećeno druženje i rad, zahvalili najmlađi čitaoci.

Programe u ograncima pripremili su Dubravka Ilić i Vladimir Simić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here