Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



ČAČANIN NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Čedo, gde ti je boravišna taksa za goveda?

post-title


Poljoprivrednik Čedomir Čutović, iz čačanskog sela Trbušani, koji se godinama sa sinom Milenkom bavi stočarstvom, naći će se na optuženičkoj klupi samo zato što njegova goveda "nisu imala prijavljeno mesto boravka i za njih nije plaćena boravišna taksa". Čutović, koji je ostao u čudu kada mu je na adresu stigla tužba, kaže da mu nije bilo poznato da mora da ima takozvani dokaz o premeštanju stoke, pošto on i sin imaju prijavljen boravak na teritoriji grada Čačka, a goveda se nalaze na teritoriji gornjomilanovačke opštine.

[caption id="attachment_70242" align="aligncenter" width="620"] Čedomir Čutović[/caption]

Naime, sve je počelo kada je Čedomir uz pomoć kredita kupio 45 goveda, koja borave na njihovom porodičnom imanju u Pranjanima, za koje, kako dodaje, uredno plaća porez.

- Stoka boravi šest meseci u Pranjanima, gde su nam štale, a šest meseci su na ispaši. Pašnjaci, oko 150 hektara, nalaze se na Maljenu, pored reke Tinje, i sve je u našem vlasništvu - kazao je Čutović.

U julu prošle godine se razbolelo, a potom i uginulo sedam goveda od po 250 kilograma, pa su Čutovići alarmirali sve nadležne službe.

- Iz Kraljeva su došli stručnjaci koji su uzeli uzorke na analizu. Veterinari koji su došli iz Kraljeva zajedno s nadležnim inspektorima rekli su mi da je u pitanju klostridija. Posle utvrđenog uzroka obolevanja pristupilo se lečenju, i mi smo o našem trošku lečili stoku, što je bilo veoma skupo - priča Čutović. - Kod nas redovno dolaze veterinari i matična služba, najmanje pet-šest puta godišnje, i niko nas nije obavestio niti pitao da li imamo tu prijavu, odnosno da li smo prijavili boravak goveda.

S druge strane, načelnica veterinarske inspekcije u Čačku Mira Zarić kazala je da su Čutovići, prema Zakonu o veterinarstvu, bili u obavezi da prijave mesto boravka stoke.

- Prema Zakonu o kretanju stoke, oni su bili u obavezi da uzmu uverenje od nadležne veterinarske službe, kao i bilet i potvrdu o kretanju životinja. Takođe, bilo je neophodno da stoku prijave nadležnoj teritorijalnoj službi - rekla je ona, naglašavajući da su vlasnici bili u obavezi i da prijave prelazak stoke iz štale na pašnjak.

KAZNA PET HILjADA DINARA

Čutović ističe da zaprećena kazna za taj "njegov prekršaj" nije visoka - pet hiljada dinara, ali mu nije jasno kako mu niko do sada nije rekao da mora da prijavi boravak goveda na određenom mestu.

- Umesto da proglase epidemiju ili da mi pomognu u nadoknadi štete, ja sam samo dobio poziv za sud - žali se Čutović. Novosti, Vlade Ilić



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar