Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Da nas rode više ne izbegavaju

post-title


Mere koje sprovodi vlada, ako se primene, mogu da uspore pad nataliteta u Srbiji. Bitno povećan roditeljski dodatak koji država daje za prvo dete

[caption id="attachment_70330" align="aligncenter" width="620"] Ilustracija / Tošo Borković[/caption]

Podrška ženi, porodici, jačanje uloge oca, usklađivanje rada i roditeljstva i finansijski podsticaji koje svaka država daje u skladu sa svojim mogućnostima glavne su smernice u suzbijanju bele kuge u Srbiji.

Iako će broj stanovnika Srbije do 2050. godine, prema procenama portala “Global politiks”, biti za trećinu manji, odnosno da će nas biti tek malo više od 5,8 miliona, Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku, smatra da se, ipak, tome može stati na put.

Pomenute procene kažu da u Srbiji sada živi 8,79 miliona ljudi, ali se ne iznose uzroci tolikog smanjenja stanovništva u naredne tri decenije.

Koliko je naša državna strategija spremna da ide u korak sa izazovima koje nose savremeni demografski trendovi, teško je u ovom trenutku reći. Za svaki korak napred u ovoj oblasti potrebno je od pet do 10 godina.

Slavica Đukić Dejanović kaže, za “Novosti”, da je činjenica da su loši demografski parametri decenijama prisutni u Srbiji i da je to stanje koje traje. Karakteristike koje odlikuju našu demografsku sliku su stabilna stopa rađanja, ali ispod nivoa potrebnog za prosto obnavljanje stanovništva, činjenica da smo stara nacija koju zbog višeg proseka godina života i produžetka životnog veka odlikuje i visoka stopa mortaliteta, kao i to da smo zemlja izražene emigracije.

- Projekcije radi i naš Republički zavod za statistiku, i moram da napomenem da različiti modeli daju različite ishode - objašnjava naša sagovornica. - Ali da se najcrnji scenariji ne bi ostvarili, Vlada Srbije preduzima odgovorne korake, odnosno planira i sprovodi set mera populacione politike.

Država je do sada povećala roditeljski dodatak za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara. Dečji dodatak se, umesto do 19, prima do 21. godine, a prvi put su u sistem uvedene žene koje rade po ugovoru o delu, odnosno zaposlene na privremenim i povremenim poslovima. Naime, ako su radile najmanje 18 meseci, imaju pravo na trudničku i porodiljsku nadoknadu.

Država ulaže i više novca u program vantelesne oplodnje, a svoja sredstva u borbi za natalitet udružila su ministarstva privrede, zdravlja, poljoprivrede i obrazovanja.

PRIJAVE BEBE ELEKTRONSKI

Majke novorođenčadi u Loznici odnedavno za roditeljski dodatak mogu da se prijave u potpunosti elektronski iz porodilišta. Upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijava prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem - bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija - počeo je da se primenjuje pre nekoliko dana u opštini Zrenjanin, dok je od decembra dostupan i u Leskovcu.

U narednom periodu ova usluga biće omogućena u Beogradu i Smederevu, a do kraja septembra i u preostalim lokalnim samoupravama u Srbiji. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar