Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svetski poznate destilerije peći će viski i džin u „Rapidovim“ kazanima

post-title


U Gornjem Milanovcu izrađuju se najkvalitetnije posude za destilaciju. Kvalitet isporuka potvrdili strani eksperti

[caption id="attachment_70283" align="aligncenter" width="620"] Miljanović (desno) i inženjer Savić uz jedan od kazana za Škotsku / Foto M. B.[/caption]

Oba globalno čuvena brenda iz Škotske džin i viski, tamošnja destilerija R. Davidson Joiner and Bulider peći će i u kazanima koje pravi firma “Rapid” iz Gornjeg Milanovca! Po specijalnoj porudžbini te svetski poznate destilerije, i nakon provera tehnologije “Rapida”. Po njihovoj preporuci moguće je da će uslediti isporuke naših kazana i drugim poznatim škotskim proizvođačima.

- Prva tri kazana, čiji kvalitet potvrđuju vrhunski stručnjaci iz Škotske su neka vrsta pilot-programa. Njihov glavni stručni konsultant je trostruki doktor nauka: tehnologije, fizike i psihologije. Osnovna sirovina za džin i za viski je žitna melasa. Na vrhu kazana ugrađena je korpa koja se puni sa 20 do 30 vrsta biljaka, zavisno od recepture, a najzastupljenija je kleka. Inače, ovo su prvi kazani koji su iz Srbije ikada naručeni iz Škotske - objašnjava inženjer Marko Miljanović.

Prvi kazani će u Škotsku otići preko firme “Kotlarstvo Kralj” u Slovenskoj Bistrici. Ni slovenačke firme nisu mogle da ponude tako kvalitetne kotlove od prohroma i bakra obrađivanog na inovativan način.

- Odlično sarađujemo i sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, naročito sa profesorom dr Predragom Vukosavljevićem. On je mnogo doprineo promeni tehnologije destilacije u Srbiji. Za oglednu proizvodnju u sastavu tog fakulteta uradili smo specijalni kazan koji smo nazvali “dva u jedan”, jer je urađen tako da može da se koristi i za rakiju i za pivo. U proteklih šest godina opremili smo brojne poznate destilerije, od Kutlova kod Kragujevca, pa do Modriče - veli Miljanović.

UPOZORENjE

- Imamo u Srbiji izuzetno voće koje je odlična sirovina za proizvodnju u svetu priznatih rakija, ali ako želimo da osvojimo strana tržišta, tehnologija njihove proizvodnje mora se podići na viši nivo - upozorava Miljanović. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar