Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvorena manifestacija „Štampana reč 2017“

post-title


U organizaciji Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”, u sredu, 7. februara, otvorena je devetnaesta po redu izložba „Štampana reč 2017” u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku. Na ovogodišnjoj izložbi prikazana je čačanska izdavačka produkacija iz 2017. godine koja broji 292 monografske i 33 serijske publikacije koje je objavilo 67 izdavača. Izložbu prati katalog i plakati na kojima su ispisani citati i pesme zavičajnih autora koji govore o čitanju i knjizi. Autori ovogodišnje izložbe Tamara Janković, Tijana Bežanić i Olivera Nedeljković predstavile su javnosti bogatu i raznovrsnu izdavačku produkciju na jednom mestu.

U ime Gradske uprave publiku je pozdravila Milica Dačić, zamenica gradonačelnika istakavši značajnu ulogu Biblioteke u kulturi Čačka, pohvalila bibliotekare i njihovo zalaganje za očuvanje zavičajne baštine i osvrnula se na koheziju koja postoji između autora, izdavača i čitaoca. Takođe, Milica Dačić je iskoristila priliku da podseti sugrađane da se ove godine očekuje završetak izgradnje zgrade za Biblioteku.

Jedan od autora izložbe, Tijana Bežanić se obratila posetiocima i zahvalila izdavačima, autorima i drugim saradnicima koji su dostavljanjem svojih publikacija omogućili realizaciju ovogodišnje izložbe, a ujedno ispunili i zakonsku obavezu o dostavljanju lokalnog obaveznog primerka. Nakon završetka izložbe, 28. februara, izložene publikacije će biti smeštene i trajno sačuvane u Zavičajnom odeljenju čačanske Biblioteke, a u 24. broju časopisa Glas biblioteke biće publikovana bibliografija ovih izdanja. Ovakav bibliografski popis predstavlja vredan prilog prilikom izrade tekuće nacionalne bibliografije, a samim tim i permanentno svedočanstvo postignuća čačanskih izdavača tokom jedne kalendarske godine.

Žiri u sastavu Vojislav Radonjić, predsednik, Lela Tomašević i Dragana Lazović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Isailo A. Petrović” pripadne dizajneru Milenku Savoviću za likovno-grafičku opremljenost publikacije Jermeni u Čačku : 1885-1950 u izdanju Narodnog muzeja Čačak. Obrazloženje žirija pročitala je Lela Tomašević u kome je navedeno da se spomenuta knjiga „izdvojila svojom elegantnom koricom, pravim izborom tipografije, a da je izbor boja štampe uvodnih strana fino usklađen sa temom knjige”. Pored glavne nagrade, žiri je odlučio da pohvali knjigu pesama Dok anđeli pevaju ilustrovanu nežnim akvarelima, kao i knjigu U potrazi za Ljubicom, primamljivo štampanom u komplementarnom plavo-narandžastom paru.

Nagrada „Danica Marković” je dodeljena autorki publikacije Jermeni u Čačku : 1885-1950 mr Marijani Matović i izdavaču Narodnom muzeju Čačak. Odluku o dobitniku Nagrade doneo je žiri u sastavu Savo Stijepović, predsednik, Marija Orbović i Slobodan Nikolić. Po rečima žirija „nagrađena knjiga na nov i zanimljiv način predočava temu koja je u ovom obimu i na ovaj način prvi put obrađena. Istorijske činjenice koje se odnose na zemlju drevnog Zakavkazja, kao i manje poznatu opštenacionalnu prošlost, ali i prošlost Čačka, nisu izložene kao prostodušno poređana dokumentarna stvarnost, već su smeštene u kontekst prozne forme koja uspešno prati nit uzorno sprovedenog naučno-popularnog metoda. Knjiga obrađuje malobrojna otkrivena dokumenta u vezi sa jermenskim porodicama u Čačku koja su bila pohranjena u depoima Međuopštinskog istorijskog arhiva. Njihovo izvođenje na svetlost dana i uobličavanje u celovit tekst poduhvat je više nego dostojan pažnje”.

Svečano otvaranje izložbe povereno je gospođi Koviljki Letić, istoričaru u penziji čiji je istraživački rad na temu osnovnih škola u čačanskom, dragačevskom i rudničkom kraju dobro poznat ovdašnjoj i široj publici. Svojom besedom istakla je da su „knjige deo duše, deo korena naroda, vesnici nauke, umetnosti, stvaralaštva, kulture, učenja, rada”. Njihova primarna uloga je da spreče zaborav i ostave svedočanstvo o prošlosti budućim generacijama.

Za muzički program bile su zadužene Milica i Katarina Matović, postdiplomci na Filološkom fakultetu u Beogradu i članovi hora „Svetog vladike Nikolaja žičkog” pri crkvi Sv. kneza Lazara u Ljubiću, koje su izvele dve kompozicije „Noć u Hilandaru“ i „Suza Kosova”. Voditelj programa bila je Marija Radulović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar