Već dugo se polemiše o štetnom uticaju pomeranju kazaljki na satu po zdravlje ljudi. Ta praksa je ukinuta u Rusiji, Islandu, Belorusiji i Turskoj, a postoji mogućnost da ode u istoriju i celoj Evropi.

Članovi Evropskog parlamenta danas će diskutovati i glasati o predlogu da se ukine zimsko i letnje računanje vremena u EU.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je analizom utvrđeno da promena računanja vremena za jedan sat “negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i bezbednost u saobraćaju”.

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da će poslanici verovatno pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomeraju svakih šest meseci po jedan sat unapred, odnosno unazad.

Predlog rezolucije sastavila je Karima Deli iz Komisije za saobraćaj i turizam.

U tekstu se navodi da brojne naučne studije nisu pronašle dokaze za bilo kakve pozitivne efekte promene računanja vremena dva puta godišnje, dok građanske inicijative ukazuju na primedbe građana zbog negativnih posledica.

Istraživanja su pokazala da promena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a deca ostvaruju slabije rezultate u školi.

Neke zemlje, poput Rusije, Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letnje i zimsko računanje vremena.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here