Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



STIŽU NOVA PRAVILA: Članovi porodice neće više moći da daju krv za najbliže

post-title


Namensko, porodično davanje krvi od 1. januara sledeće godine neće biti moguće kada počinje puna primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini. To će umnogome olakšati onima koji idu na operaciju jer su do sada njihovi članovi porodice morali da obezbede davaoce za određeni broj jedinica krvi pre nego što ih stave na program za operaciju.

[caption id="attachment_70493" align="aligncenter" width="620"] foto: Telegraf[/caption]

Transfuzija bi, po, ovom modelu, trebala da bude bolje isplanirana i bezbednija.

Prema preporukama SZO i Saveta Evrope trenutno je najbezbedniji model transfuzije potpuno ukidanje namenskog, porodičnog davanja krvi.

- Organizovano davanje krvi se ne ukida, naprotiv, odvijaće se kao i do sada. Akcije će biti unapred planirane i organizovane prema kalendaru, o čemu će građani blagovremeno biti obaveštavani. Dosadašnje, višedecenijsko iskustvo pokazalo je da su mali centri za transfuziju krvi bili suočeni sa problemima oko motivacije davalaca u svojim sredinama - kaže dr Gradimir Bogdanović, direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije za "Novosti".

Prema novom Zakonu o transfuzionoj medicini, krv će prikupljati, testirati, procesirati i distrtibuirati pet ovlašćenih institucija: Institut za transfuziju krvi Srbije, Pokrajinski zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu i Zavod u Kragujevcu koji je u fazi osnivanja.

Krv će kao i do sada moći da da svako ko je zdrav, imao od 18 do 65 godina i više od 50 kilograma. Muškarci na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca.

Krv davalaca i po novom zakonu testiraće se na HIV, hepatitis B i C, i sifilis. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar