Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predstavnici Čačka posetili Pulu i Rijeku

post-title


Predstavnici Grada Čačka, na poziv Udruge hrvatsko – srpskog prijateljstva iz Rijeke, od 9. do 11. februara boravili u Istarskoj i Primorsko – goranskoj županiji. Povod ovoj poseti je učešće Karnevalske grupe Iskra iz Čačka na Riječkom karnevalu i KUD "Milisav Petrović" u manifestaciji "Veče pesama i igra" na Sušaku.

U delegaciji Grada Čačka bili su Milica Dačić, zamenica gradonačelnika, Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika i Aleksandar Radomirović, šef Odseka za javne nabavke i investicije.

Prilikom boravka u Istarskoj županiji, domaćin našoj delegaciji je bio predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, Milan Rašula. Tom prilikom, predstavnike Grada Čačka je primio zamenik gradonačelnika Pule, Robert Cvek. Na prijemu se, između ostalog, razgovaralo o sličnostima i razlikama između Čačka i Pule, kao i o mogućoj budućoj saradnje naša dva grada. Prvi korak u ovoj saradnji biće izložba posvećena Sonji Savić, našoj glumici koja je dobitnica Zlatne arene u Puli 1984. godine. Ovu izložbu, Sonja Savić – Devojka iz grada, organizovaće Umetnička galerija Nadežda Petrović u sklopu Filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli.

U nastavku posete Puli, naša delegacija je prisustvovala Svetosavskoj akademiji, koja je u Puli tradicionalna manifestacija i ima izuzetan duhovni značaj za srpsku nacionalnu manjinu u Istri, na kojoj joj je uručena Svetosavska povelja.

Prijem za delegaciju našeg grada je upriličio i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel. Ovom prijemu su prisustvovali i predstavnici Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva, sa kojom naš grad ima višegodišnju uspešnu saradnju. Tom prilikom bilo je govora o intenziviranju privredne saradnje Rijeke i Čačka, budući da je već potpisan Sporazum o saradnji između Gospodarske komore Primorsko-goranske županije i Regionalne privredne komore Moravičkog upravnog okruga – RJ Čačak. Takođe, razgovaralo se i o razmeni iskustava u radu lokalnih samouprava, naročito u oblasti javnih nabavki, izrade projektne dokumentacije i investicija uopšte.

Zamenik gradonačelnika Rijeke, dr Nikola Ivaniš, koji je i predsednik Udruge hrvatsko – srpskog prijateljstva, najavio je da će ove godine mladi fudbaleri FK Borac, kao prvi klub iz Srbije, učestvovati na 66. izdanju Kvarnerske rivijere, jednom od najstarijih fudbalskih turnira u mlađim uzrastima u Evropi i svetu.

Zamenica gradonačelnika Čačka, Milica Dačić, zahvalila se gradonačelniku Rijeke na gostoprimstvu i pozvala ga da prvom prilikom poseti Čačak.

Svim sastancima naše delegacije sa predstvnicima Istarske i Primorsko – goranske županije prisustvovao je i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, Goran Petrović, koji je izrazio spremnost da podrži saradnju našeg grada sa Pulom i Rijekom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar