Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Gornjem Milanovcu obeležen Dan državnosti (FOTO)

post-title


Polaganjem venaca na trgu kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu na bistu vojvodi Živojinu Mišiću obeležen je Dan državnosti – Sretenje. Vence su položili predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine Podružnica Gornji Milanovac i predstavnici Vojske Srbije. U ime opštine Gornji Milanovac venac je položila zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić.

Na današnji dan 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi srpski Ustav – Sretenjski ustav koji je označio početak stvaranja samostalne i nezavisne države. Dan državnosti se obeležava i kao Dan sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Sretenjski ustav je prvi moderni srpski ustav. U njemu su bile izražene sve potrebe srpskog društva u to doba: nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine. Jedan je od prvih demokratskih ustava u Evropi.

U Šumadiji, u Kragujevcu, dobili smo modernu srpsku državu. Stvorili su je hrabri vojnik Karađorđe i nepismeni, ali veoma mudar knez Miloš Obrenović.

Nama je ostavljeno u amanet da Srbiju učinimo još modernijom i da je vodimo pravim putem.

Živela Srbija!



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar