U našu redakciju stiglo je saopštenje Gradskog odbora SNS Čačak koje prenosimo u celosti:

Već mesecima u pojedinim lokalnim medijima traje besomučna hajka na pojedine funkcionere Srpske napredne stranke iz Čačka, uglavnom bazirana na izmišljenim ili iskonstruisanim optužbama, a u kojima se ne preza ni od najprimitivnijih ataka na članove njihove bliže ili dalje familije. Posebno se na udaru našao narodni poslanik Marko Parezanović, pošto je posebno od strane jednog portala okarakterisan kao legitimna meta, protiv koje su sva sredstva napada dozvoljena. Povedeni takvim „vetrom u leđa“, orkestriranim od strane ljudi koji pretenduju da se ozbiljno bave novinarstvom, osilile su se i pojedine gradske opozicione političke organizacije, koje u svojim saopštenjima ili na konferencijama za novinare ne prezaju od najgnusnijih napada i etiketiranja, mada najčešće informacije koje iznose nemaju veze sa istinom.

Težeći senzacionalizmu, ti i takvi mediji, željni što veće čitanosti, bez provere i verifikacije te informacije plasiraju svojim čitaocima, koji bi na osnovu onoga što se piše mogli da steknu utisak kako su naprednjaci u Čačku „ružni, prljavi i zli“. Prenebregava se činjenica da ogromna većina članova SNS u našem gradu marljivo radi na poboljšanju uslova za život svih njegovih stanovnika, izgradnji infrastrukture, poboljšanju zdravstvene zaštite na svim nivoima, ulepšavanju centralnog gradskog jezgra, dovođenju investitora i otvaranju novih radnih mesta… svako u svom domenu. Uspesi koje Srpska napredna stranka, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ostvaruje na međunarodnom planu, kao i na polju stabilizacije prilika u zemlji, kao da nekome smetaju, pa pokušavaju da sve ono što je belo prikažu kao crno ili bi želeli da to tako bude, po principu – što gore, to bolje.

Bez želje da se upuštamo i kreiramo uređivačku politiku bilo kog medija, izražavamo nadu da će oni koji nastoje da izvrše dominantan uticaj na javno mnjenje u Čačku, to ubuduće činiti na znatno dostojanstveniji i primereniji način, u skladu sa proklamovanim načelima profesije i Kodeksom novinara Srbije. U ovom dokumentu se kaže da je obaveza novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije. Takođe, pravo je medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja. U kodeksu se kaže da je novinar dužan da naznači izvor informacije koju prenosi, a ukoliko izvor ne želi da bude otkriven, novinari i urednici postupaju sa dužnom profesionalnom pažnjom i svojim profesionalnim autoritetom staju iza informacije i odgovaraju za njenu tačnost. Pored toga, novinar je dužan, kada je to neophodno, da konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav. Sa novinarstvom su nespojivi objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv.

Tek toliko da se zna.

Koordinator Saveta za medija Gradskog odbora SNS Čačak Aleksandar Maksimović

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here