Mnogo su mi značile partije u reprezentaciji, Aleksandar Sale Đorđević je veliki trener koji je došao na početku priprema i rekao mi da nemam čega da se plašim, da sam zaslužio da budem tu, kaže Ilija Đoković

Ilija Đoković na meču sa Austrijancima Foto N. Paraušić

Pažnju na sebe košarkaš Borca Ilija Đoković skrenuo je prošlog leta, kada je zbog nedostatka igrača, pozvan u univerzitetsku selekciju u “minut do 12”. Zbog cajtnota morao je da se slika za licencu u kafiću, dok je njegova majka fotografiju pasoša slala preko Vajbera. Jednostavno, za njega je to bio poziv koji se ne odbija. Nagrada za ovakav potez stigla je u novembru, kada je njegovo ime osvanulo na spisku selektora Aleksandra Đorđevića za “prvi prozor” kvalifikacija za SP 2019. u Kini.

– Mnogo su mi značile partije u reprezentaciji, Aleksandar Sale Đorđević je veliki trener koji je došao na početku priprema i rekao mi da nemam čega da se plašim, da sam zaslužio da budem tu i da imam potpunu slobodu – priseća se u razgovoru za “Novosti” jedini reprezentativac iz KLS Ilija Đoković. – Tako sam se i ponašao na terenu, slušao šta on priča, radio stvari koje najbolje znam. Dao mi je ogromno samopouzdanje za nastavak sezone u klubu.

Trenuci u nacionalnom dresu ostaće mu zauvek u najlepšem sećanju.

– Rad sa takvim ljudima, sa takvim stručnim štabom, velikim igračima… To je neverovatna prilika koja se pruža jednom u životu.

Ili ipak, možda više puta. Ilija danas ponovo dolazi na okupljanje srpskih košarkaša za “drugi prozor” kvalifikacija za SP, u kojem će im 23. februara u Frakfurtu rival biti Nemačka, a Austrija dva dana kasnije u Beču.

– Trebalo bi sad da bude tu i Jović. Ako dođe biće nam mnogo lakše, velika pomoć. Nemamo sad Mačvana, ali je došao Jelovac, pa bi sve trebalo da bude u redu. Mislim da možemo da pobedimo Nemačku, pa onda i Austriju i da budemo prvi u grupi.

Malo sreće je nedostajalo da sruši Crvenu zvezdu i da u Beograd stigne kao junak velike pobede (18 poena, 3as za 43 minuta). Šampion Srbije je u četvrtfinalu Kupa srušio čačanski Borac tek posle produžetka.

– Osećao sam se odlično na terenu, nosila me publika. Volim da igram pred punim tribinama. Verovali smo jedan u drugog. Zato smo i dogurali dotle. Zvezda se zbunila, mi smo ubacivali kad je trebalo, imali smo dva penala da presudimo meč, ali nismo imali sreće. Ostaje žal što smo fizički pali u produžetku. Zvezda je to iskoristila, ti igrači ipak, igraju najjače takmičenje u Evropi.

Borac je trenutni lider ABA 2 lige, u kojoj ima najviše ciljeve.

– Izvući ćemo pouke. Nastavljamo da radimo, da bismo se i mi kvalifikovali kroz ABA 2, u prvu ABA ligu, što nam je primarni cilj. Nadam se da će da nam dodele domaćinstvo fajnal-fora u Čačku, to bi nam baš značilo – podvukao je Đoković.

SPISAK ZA DRUGI “PROZOR”

Na spisku selektora Đorđevića za mečeve sa Nemačkom i Austrijom su: plejmejkeri: Stefan Jović (Bajern), Stefan Peno (Alba), Ilija Đoković (Borac Čačak), Ognjen Jaramaz (Mega Bemax); bekovi: Milenko Tepić (Brindizi), Aleksa Radanov (FMP), Aleksa Avramović (Vareze), Ivan Paunić (Tofaš), Vanja Marinković (Partizan NIS); krila: Dejan Todorović (Bilbao), Marko Simonović (Zenit); Krilni centri – Sava Lešić (Otinger), Stefan Birčević (Istanbul BBSK), Stevan Jelovac (Nižnji Novgorod), centri: Miroslav Raduljica (Đangsu Dragons) Đorđe Gagić (Partizan NIS).

UNIVERZITETSKA JE PRAVI PUT – Ja mislim da je to pravi put za mladog sportistu. Imate “hiljadu” primera. Jović, Simonović, Raduljica… Oni su svi prošli kroz univerzitetsku selekciju i došli do A tima. Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here