Danas je u RC u Čačku potpisan ugovor za realizaciju i izradu projekta “Muare efekat” između Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanja i Mašinsko saobraćajne škole iz Čačka. Ugovor se odnosi na realizaciju projekta izrade eksponata “Muare efekat” koji će obogatiti ponudu Parka znanja i svakako doprineti kvalitetnijem učenju u ovom prostoru.

Mašinsko saobraćajna škola se javila na Javni poziv Centra za promociju nauke, a za izradu eksponata u parkovima nauke i znanja koji se nalaze pri 12 centara za stručno usavršavanje u Srbiji. CPN je sa 250.000 podržao Park znanja u Čačka, a od toga 182.448 dinara planirano je Mašinsko saobraćajnoj školi za izradu eksponata – Muare efekat.

Muare efekat je iz oblasti optičkih fenomena u okviru koje se prepliću fizika, psihologija i matematika. Muare efeat predstavlja vizuelno iskustvo koje se javlja kada dođe do preklapanja dva seta linija ili tačaka različitih dimenzija , uglova, rastojanja. Naziv potiče od francuske reči koja imenuje vrstu svile koja ima šare svetlih i tamnih traka. Ovaj eksponat će biti deci svakako zanimljiv jer će predstavljati percipiranje svetlih i tamnih linija, a osnovni princip je moguć preklapanjem dve površine koje su performirane u pravilnim intervalima.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i Gorana Tanasković iz Privredne komore Kraljevo, RJ. Čačak.
Pored direktora škole, Mirka Lazovića, PROJEKTNI TIM čine:
Dragiša Petković, strukovni specijalista inženjer mašinstva i dobitnik brojnih nagrada na Sajmu učila za najbolja nastavna sredstva i ovogodišnji dobitnik Decembarske nagrade grada Čačka;
Dragiša Teofilović, mašinski inženjer;
Dragomir Stefanović, diplomirani mašinski inženjer;
Radoje Matijević, mašinski inženjer
Aleksandar Dilparić, profesor tehnike i informatike
Pored ovog eksponata, Park znanja će u martu mesecu biti obogaćen i eksponatima za nastavu hemije i psihologije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here