Od četvrtka, 1. marta zvanično počinju sa radom posebna odeljenja tužilaštva i sudova za borbu protiv korupcije, pa se novi veliki udar na „visoku” i „sitnu” korupciju na svim nivoima u javnom i privatnom sektoru u Srbiji može očekivati vrlo brzo.

 

Specijalizovani tužioci i njihovi novi saradnici – finansijski forenzičari su već raspoređeni u četiri regionalna odeljenja na čelu sa beogradskim centrom u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Naime, u četvrtak, 1. marta počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma, koji poseban akcenat stavlja na otkrivanje koruptivnih i finansijskih krivičnih dela.

Na čelu nove organizacione mreže biće Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), koje će procesuirati krivična dela „visoke korupcije”, u kojima imovinska vrednost prelazi 200 miliona dinara.

Regionalni centri tužilaštva biće stacionirani u Novom Sadu, Nišu i Kraljevu i baviće se slučajevima korupcije protiv osumnjičenih kojima se na teret stavlja neki vid zloupotrebe, koja je manja od 200 miliona dinara.

Zakon je predvideo da odeljenje tužilaštva za borbu protiv korupcije u Beogradu broji 20 – 25 zamenika javnih tužilaca, u Novom Sadu 15 – 20, u Nišu i Kraljevu po 10 – 15.

U tim odeljenjima radiće posebno edukovani tužioci i finansijski forenzičari, koji će zajedno učestvovati u krivičnom gonjenju okrivljenih za finansijski kriminal i korupciju, dok će se u naročito komplikovanim slučajevima formirati „udarne grupe” sačinjene od svih aktera potrebnih za efikasan krivični progon.

Zadatak finansijskih forenzičara biće da pomažu javnom tužiocu da odluči najpre ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, a potom i da pribavi što kvalitetnije dokaze i da ih uspešno predstavi pred sudom.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here