Ministarstvo prosvete najavilo dalje promene

Foto: Profimedia

Sadašnje osmake koji upišu gimnaziju od septembra očekuju još dva obavezna izborna programa, a samim tim i dva časa nedeljno više.

Ministarstvo prosvete završilo je novi Plan i program nastave i učenja za opšte srednje obrazovanje, prema kome se uvode izborni predmeti. Tako će budući učenici prvog razreda, pored postojećih izbornih predmeta (građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik), u septembru birati još dva od šest ponuđenih programa.

Kako objašnjava Biljana Stojanović iz Ministarstva prosvete, prva opcija je “jezik, mediji i kultura”, kroz koji će učiti da kreiraju informacije, da razumeju pročitano u medijima, da sarađuju, komuniciraju i rešavaju probleme.

Učenici koji vole psihologiju, sociologiju i istoriju mogu da se opredele za program “pojedinac, grupa i društvo”, gde će se upoznavati sa ljudskim pravima i institucijama i osposobljavati se da razvijaju kritičko mišljenje, da budu društveno odgovorni… “Zdravlje i sport” je treći program koji đaci mogu da izaberu, a cilj je da prepoznaju značaj telesnog vežbanja, kao i da se odgovorno ponašaju prema svom zdravlju.

– Kroz program “obrazovanje za održivi razvoj” učenici će se pripremati da uoče i prepoznaju ekonomske, ekološke i socijalne probleme društva, da pronalaze rešenja za prevazilaženje problema, a nastava ovog programa doprinosi razvoju kompetencije za odgovorno učešće u demokratskom društvu – ističe Biljana Stojanović.

S druge strane, prema njenim rečima, program “primenjene nauke” bi decu trebalo da osposobi za razumevanje i primenu znanja iz fizike, biologije i hemije u svakodnevnom životu. Ljubitelji likovnog, srpskog, muzičkog i istorije mogli bi da izaberu program “umetnost i dizajn”.

– Od ovih šest programa škole će, u skladu sa iskazanim interesovanjima učenika i kadrovskim potencijalima, izabrati četiri programa koja će činiti listu izbornih programa škole. Učenici će od ta četiri birati dva koja će učiti tokom prvog razreda. U drugom razredu mogu da nastave iste predmete, a mogu i da izaberu dva nova programa – kaže Stojanovićeva.

Ona objašnjava da je reč o programima koji su spoj više predmeta i koji su kreirani tako da doprinesu razvoju veština neophodnih za život i rad u 21. veku. Kada završe drugu godinu, učenici će birati nove programe koje će učiti u 3. i 4. razredu. Tada će imati nove opcije: “obrazovanje za održivi razvoj”, “umetnost i dizajn”, “primenjene nauke” 1 – usmerene ka medicinskim naukama, primenjene nauke 2 – usmerene ka tehničkim naukama, “osnovi geopolitike”, “ekonomija i biznis”, “religija i civilizacija”, “metodologija naučnog istraživanja” i “savremene tehnologije”.

Novine bi od septembra trebalo da budu uvedene za učenike prvog razreda, a u naredne tri godine i za drugi, treći i četvrti razred.

Izborni programi za 1. i 2. razred gimnazije (šest programa, dva časa nedeljno)

 • 1. Jezik, mediji i komunikacija (učenje kreiranja informacija, razumevanja pročitanog, podsticanje saradnje, komunikacije, rešavanja problema)
 • 2. Pojedinac, grupa, društvo (upoznavanje sa ljudskim pravima i institucijama, osposobljavanje za kritičko mišljenje, društvenu odgovornost)
 • 3. Zdravlje i sport (prepoznavanje značaja telesnog vežbanja, odgovorno ponašanje prema zdravlju)
 • 4. Obrazovanje za održivi razvoj (prepoznavanje ekonomskih, ekoloških i socijalnih problema društva, pronalaženje rešenja, razvoj kompetencija za odgovorno učešće u demokratskom društvu)
 • 5. Primenjene nauke (osposobljavanje za razumevanje i primenu znanja, zakonitosti i principa fizike, biologije i hemije u svakodnevnom životu)
 • 6. Umetnost i dizajn (razvijanje kreativnosti, inteligencije, razvijanje estetike i kompetencije za preduzimljivost i orijentaciju ka preduzetništvu)

 Izborni programi za 3. i 4. razred (devet programa, dva časa nedeljno)

 • 1. Obrazovanje za održiv razvoj
 • 2. Umetnost i dizajn
 • 3. Primenjene nauke 1 – za usmerenje ka medicinskim naukama
 • 4. Primenjene nauke 2 – za usmerenje ka tehničkim naukama
 • 5. Osnovi geopolitike
 • 6. Ekonomija i biznis
 • 7. Religije i civilizacija
 • 8. Metodologija naučnog istraživanja
 • 9. Savremene tehnologije.

Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here