Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Najsavremeniji lekovi protiv raka dojke uskoro i u Srbiji

post-title


Dva leka za najsavremeniju terapiju karcinoma dojke koji se koriste u najrazvijenijim zemljama poput Nemačke, Francuske i Italije u narednom periodu će biti dostupni i pacijentkinjama u Srbiji, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

[caption id="attachment_71480" align="aligncenter" width="640"] foto: Thinkstock[/caption]

Radojević Škodrić za "Blic" kaže da će celokupan trošak snositi farmaceutska kompanija.

Prema njenim rečima, Fond sa Ministarstvom zdravlja svakodnevno radi na uvođenju novih lekova uz stalnu komunikaciju sa strukom, udruženjima pacijenata i farmaceutskim kompanijama.

O tome koji inovativni lekovi će biti stavljeni na listu, Radojević Škodrić kaže da će prvo to biti lek za hroničnu limfocitnu leukemiju, što je odluka Centralne komisije za lekove od 2016. godine.

"U završnim smo pregovorima i za lekove za lečenje hepatitisa C tako da očekujemo i ovu inovativnu terapiju u narednom periodu", kazala je ona.

Radojević Škodrić navodi i da novom uredbom Vlade Srbije o najvišim cenama likova, zbog smanjenja kursa od 0,78 odsto, cene lekova biće ponovo obračunate i to će doprineti da lekovi na listi budu jeftiniji.

Smanjenju cene, dodala je, doprineće i revizija koja se trenutno radi u RFZO.

Radojević Škodrić najavljuje da će sledeće nedelje biti uvedena nova aplikacija za deficitarnost lekova u zdravstvenim ustanovama i dodaje da se radi na aplikaciji za praćenje puta leka.

"Ministarstvo i RFZO će znati u svakom trenutku koji lek je razdužen određenom pacijentu. To će doprineti ne samo boljoj kontroli, već i racionalnijoj primeni lekova", kazala je Radojević Škodrić.

Softver za centralizovano vođenje lista čekanja, koji je pušten početkom godine, omogućio je da više niko ne može da se prijavi na listama čekanja u više zdravstvenih ustanova, navela je Radojević Škodrić.

"Oko 77.000 pacijenata je čekalo, sada smo na brojki od 72.000, što je rezultat samo brisanja neadekvatnih podataka, a daljim ažuriranjem lista očekujemo značajno veće smanjenje", rekla je direktorka RFZO. B92



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar