Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu. Ona je do prvog zlata na šampionatu sveta došla skokom 6,96 u četvrtoj seriji.

Photo by Michael Steele/Getty Images for IAAF

Kako je samo Ivana Španović ušla u finale! U prvoj seriji je zabeležila najbolji skok i zasela je na prvo mesto. Poslednja je izašla na zaletište, i skočila je 6.89 metara.

Poletela je Srpkinja na startu, te je iza sebe ostavila Kinešu Burks (6.81), dok je Britni Ris imala 6,76 metara. Pokazala je Ivana da ima jasne ambicije da osvoji najsjajnije odličje.

Nije bilo promena ni u drugoj seriji, pošto nijedna konkurentkinja nije uspela da nadmaši skok naše atletičarke iz prve serije. Imala je Ivana nešto slabiji drugi skok, od 6,74 metra i ostala je na vrhu.

Došlo je do promena na drugom mestu, pošto je Nemica Moguenara od 6,85 došla tik iza Ivane Španović.

Najveća konkurentkinja naše šampionke, Britni Ris, nije uspela da je ugrozi na vrhu! Skočila je “samo” 6,77 metara u trećoj seriji, što joj je bilo dovoljno za četrto mesto. Ivana je prestupila u trećem skoku, no ostala je na vrhu, pošto je rezultat od 6,89 ostao najbolji na Svetskom prvenstvu.

Tako je sa prvog mesta ušla u drugi krug, u kome je učestvovalo najuspešnijih osam atletičarki.

Britni Ris se nije predavala u borbi za najsjajnije odličje, pa je posle skoka od 6,89 metara (identičan kao Ivanin iz prve serije) došla do prvog mesta. Amerikanka je imala bolji drugi skok (6,77 naspram 6,74 naše atletičarke) i to je ono što joj je donelo prednost.

Međutim, to je samo bio motiv za Španovićevu da zabeleži najbolji skok u svetu ove sezone! Imala je rezultat od 6,96 metara i vratila se na vrh! Tako su je samo dva skoka delila od najsjajnijeg odličja!

Risova nije imala adekvatan odgovor u petoj seriji, već je skočila 6,72 metra, pa je Ivana Španović bila samo na skok od titule svetske šampionke u Birmingemu! Naša atletičarka nije želela da skače u petoj seriji, očigledno želeći da sačuva snagu i koncentraciju uoči poslednjeg skoka.

Poslednji skok nije doneo promenu, pa je Ivana Španović nova svetska šampionka.

Ona je tokom karijere bila prvakinja Evrope i na otvorenom i u dvorani (tri puta), ali do sada nije imala zlato sa planetarnih smotri. Sada ukupno ima deset medalja (bronza za OI, dve bronze sa SP, srebro, bronza i zlato sa SP u dvorani).
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here