Velimir Đerić (66) iz Prijanovića nestao kod sela Tučkovo. Rade Nikitović objasnio spasiocima gde je “nešto potonulo”

Video sam nešto u blizini splava kako naglo tone, ali ne znam da li je to bilo Velimirovo telo ili samo njegova jakna koju je tog dana nosio. Ja sam nekako uspeo da se zadržim, ali on je bio neplivač i slabog zdravlja…

Ovim rečima je Rade Nikitović, preživeli iz tragedije na Zapadnoj Moravi kod sela Tučkovo opisao užasan događaj u kome je pod nabujalom vodom nestao Velimir Đerić (66) iz Prijanovića. Dva dana su spasioci bez uspeha pokušavali da pronađu davljenika, a potragu su u sredu privremeno obustavili.

– Tim specijalizovan za zadatke na vodi pri užičkoj vatrogasnoj brigadi je detaljno pretražio obe obale reke. Pozvali smo i pripadnike Žandarmerije, njihovi ronioci su tragali ispod površine, ali je vidljivost u nabujaloj reci veoma mala, pa ni to nije dalo rezultate – kaže Saša Cicvarić, načelnik ovdašnjeg štaba za vanredne situacije – Nikitović je objasnio gde je video Velimirovo telo ili jaknu, ali to nije bilo od pomoći, a površina za pretragu je ogromna. Odlučeno je da se zbog nemogućih uslova koji ne mogu dati rezultate, ronilačka potraga privremeno obustavi.

Porodica nestalog Đerića izgubila je poslednju trunku nade da će Velimir biti spasen. Đerić je radio u kafani “Merak” kod Nikitovića, sa kojim je kobnog dana bio na splavu. Oni su pokušali da dođu do ostrva na sredini reke, kako bi obišli mangulice koje su tamo gajili. Bujica je zanela improvizovani splav, a Velimir je nestao u ledenoj reci… Nikitović je uspeo da se održi na plovilu, koje se zaustavilo u granju, nekoliko stotina metara nizvodno.

– Velimir je požrtvovano i vredno radio kako bi porodici obezbedio egzistenciju. Iščekivao je bosansku penziju da bi makar u starosti bezbrižnije poživeo – kažu gosti kafane koji su svakodnevno sretali Đerića.

Nade su u požeškom kraju ugašene. Spasioci će, čim se uslovi u mutnoj i nabujaloj Zapadnoj Moravi poprave, nastaviti potragu.

TRAGEDIJA

Velimir se sa porodicom, suprugom i ćerkom Mirjanom i sinom Miroslavom doselio u požeški kraj iz Bosne, pre deceniju i po. U Prijanovićima, sa suprugom Brankom dobio je ćerkicu Andrijanu. Tokom 2011. porodicu je zadesila užasna tragedija, kada je starija ćerka Mirjana preminula, u 14. godini… Radio je u kafani “Merak” u Tučkovu, pored koje se nalazi splav kojim je otišao u smrt.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here