Odluka o povećanju plata i penzija neće biti politička niti ćemo dozvoliti da ugrozi makroekonomsku stabilnost, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da je prethodna vlada, kao i ova aktuelna pokazala da je fiskalno disciplinovana.

– Godina je počela dobro kada su u pitanju ekonomski pokazatelji, ali moramo biti oprezni jer su tek prošla dva meseca. Moramo pratiti situaciju mesec za mesec – navela je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da je za značajniji ekonomski rast Srbije najvažnije da se razvoj zasniva na inovacijama, a ne samo na investicijama. Brnabićeva je naglasila da sadašnja vlada treba da napravi iskorak u tom smeru, a neka sledeća da nastavi s takvom politikom jer je to nemoguće završiti u mandatu ove vlade.

– Ovde na Kopaonik biznis forumu dosta smo čuli o digitalizaciji i inovacijama. Digitalizacija je nešto što nama kaže da ne možemo više da budemo zemlja zasnovana na investicijama nego zemlja čiji se rast zasniva na inovacijama. Danas je šansa za to jer se sada dešava četvrta industrijska revolucija. Za sledeću vladu će biti kasno – naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, izuzetno je važno na čemu je zasnovan rast privrede.

– Dakle, kako ćemo ostvariti taj rast od 3,5 odsto, pa i više? Vlada mora da radi na uspostavljanju povoljnog poslovnog ambijenta, da ukida birokratiju, olakšava procedure… Moramo da budemo efikasniji servis za privredu, kao i za građane – objasnila je Brnabićeva.

Ona je dodala da su u tom smislu ključne izmene i dopune Zakona o stečaju, zatim reforma katastra, koja je, kako kaže, teška, ali neophodna.

– Treća stvar je problematična za nas, a to je ta brzina dobijanja priključka za struju, da skratimo procedure, i četvrta je veća zaštita manjinskih akcionara – kaže premijerka.

Ono što je važno za još veći rast jeste da Srbija, kako ona naglašava, mora konačno da bude efikasnija u smislu kapitalnih projekata.

– Ove godine je za to izdvojeno 128 milijardi dinara, to su značajna sredstva. Na kraju su javne nabavke, što je velika rak-rana naše privrede jer ceo taj proces mora biti transparentniji i efikasniji – navodi Brnabićeva i dodaje da sve ovo može da se završi u mandatu ove vlade.

Premijerka kaže da su najjači utisak na Biznis forumu na nju ostavile tri teme.

– Zbog naših prioriteta, za Vladu je to svakako panel o digitalizaciji koji je imala Inicijativa Digitalna Srbija. To su fantastični ljudi, takvih ljudi i kompanija moramo imati više i moramo da napravimo uslove da ih imamo više. Druga su kreativne industrije. Mi u kabinetu radimo na analizi celog sektora kreativnih industrija i sledeće nedelje imamo veliku konferenciju o tome. Kao predsednica Vlade pravim savet za kreativne industrije – rekla je premijerka.

Takođe, ne manje važan utisak na nju je ostavio i panel o reformi Poreske uprave.

– Ako postoji jedna stvar na kojoj smo napravili veliki iskorak, to je Poreska uprava. Ona je bila zatvorena i konzervativna, a sada je direktorka Dragana Marković to izmenila. Uvela je ceo set elektronskih usluga za privredu. Mi danas zajedno radimo i na dodatnim elektronskim uslugama i za građane. Uvela je analizu rizika da bi sa manje resursa postigla veći efekat. I ono što je najvažnije to je da Poreska uprava pre svega stimuliše, a ne da kažnjava – istakla je Brnabićeva.

Na pitanje o subvencijama investitorima, premijerka je kazala da se politika subvencija ne sprovodi selektivno, već po jasnim pravilima.

– Razmišljamo o tome da se možda i tu neke stvari menjaju, pa da se ne subvencionišu samo radna mesta već i oni koji, pored radnih mesta, donose i inovacije – rekla je Brnabićeva.
Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here