Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Film o Bogiću Risimoviću Risimu u Umetničkoj galeriji

post-title


Dugometražni dokumentarni film „Naš brat Bogić“ autora Bratislava Jevtovića biće prikazan u sredu 14. marta u 18 sati u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku. Film govori o umetničkom delu i psihološkom profilu Bogića Risimovića Risima, a projekcija je upriličena na dan umetnikovog rođenja.

Stvaralaštvo Bogića Risimovića Risima je poetski i stilski zaokružena celina koja ga karakterom, kvalitetom i ostvarenim dometima svrstava u red značajnih prestavnika srpske umetnosti druge polovine 20. veka.

Spomen zbirka Bogića Risimovića Risima formirana je 1992. godine, nakon što je umetnikova porodica poklonila gradu Čačku 40 slika i drugu umetničku zaostavštinu, i nalazi se u fondu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Bogić Risimović Risim rođen je u Čačku 1926. godine. Akademiju likovnih umetnosti, odsek za grafiku i slikarstvo, završio je u Beogradu u klasi Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna. Pored slikarstva, uspešno se bavio filmskom scenografijom (u ostvarenjima Puriše Đorđevića i Đorđa Kadijevića), ilustracijama koje su tokom godina objavljivane u dnevnim listovima (Politika) i časopisima kao i likovnom opremom knjiga. Pisao je poeziju i tekstove o umetnosti. Bio je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više važnih nagrada za kulturu i umetnost kao i društvenih priznanja. Preminuo je u Beogradu 1986. godine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar