Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



VRAĆANJE KILOMETRAŽE - najčešća prevara u Srbiji! Oprez pri kupovini polovnjaka! Ovako vas varaju!

post-title


Mnogi se sećaju čuvene scene iz kultnog filma "Slobodan dan Ferisa Bjulera" kada naslovni junak i njegova ekipa vraćaju kilometražu na očevom automobilu ili bar pokušavaju to da rade tehnikom podizanja vozila iznad zemlje, pa dodavanja gasa u rikverc. Duhovit pokušaj, čak entuzijastičan, ali krajnje neuspešan. Ono što Feris i prijatelji nisu znali jeste da postoje tehnike kojima bi se moglo ovo ostvariti bez po muke, a slične tehnike, samo malo modernizovane, se i danas koriste u Srbiji.

[caption id="attachment_71986" align="aligncenter" width="685"] foto: polovniautomobili printscreen[/caption]

U zavisnosti od modela automobila koji posedujete, za 20 do 50 evra možete spustiti kilometražu koliko vam volja, pa samim tim i podići cenu auta koji pokušavate da prodate. Na starijim automobilima se ovo "ručno" radilo kod određenih stručnjaka, dok danas postoje programi koji za svrhu imaju navedenu prevaru. Poput plaćenih pregleda na Youtube-u koje koriste naši pevači, to je uzelo maha u tolikoj meri da je sada čak i iznenađenje ako prevare nema tj. ako auto placevi ne izvedu ovaj "zahvat" na automobilu pre nego što ga stave na prodaju.

Za razliku od starih modela na kojima je teže utvrditi da li je prepravljan broj pređenih kilometara, na novijima se to može proveriti tako što odvezete automobil do zvaničnog servisa u kom se može utvrditi istina. Naši ljudi, takvi kakvi jesu, često čak vole da ih lažu, pa je ovaj vid testiranja jako redak. Bolje kupiti polovnog Audija ili BMW-a, hvaliti se rođacima i živeti u uverenju da imate očuvanu "mašinu" nego pomisliti da pogledate istini u oči.

Ipak, ovakav vid prevare može biti izuzetno opasan po kupca, a Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, vidi u vraćanju kilometraže veliki problem za koji se ne nazire skorije rešenje.

- Uporedimo to pre svega sa Nemačkom. Kada kupite automobil od Nemca, to što vidite na kilometar satu, to vam je to, to vam je istina. Kod nas gotovo nikad to nije to. Ovo je vrlo opasno jer svaki moderan automobil zahteva periodično servisno održavanje. Na određenoj pređenoj kilomtraži morate određene stvari da radite. Tako se zupčasti kaiš menja na 90-100 hiljada kilometara, a prodavac vam recimo vrati kilometražu za 50, 60, 80 km i vi mislite da vozite servisiran auto, a to nije slučaj. Onda dođete u ogroman problem, jer vam servis nije urađen na vreme, a vi to niste znali - upozorava Vujanić i dodaje da ovakav vid manipulisanja i dalje nije kažnjiv u Srbiji, pa je i to razlog zašto se ljudi gotovo redovno odlučuju na slične radnje. Opet uporedivši situaciju sa Nemačkom, Vujanić je izneo podatak kako je u toj zemlji akcija vraćanja kilometraže krivično delo.

[caption id="attachment_71987" align="aligncenter" width="685"] foto: polovniautomobili printscreen[/caption]

Na slici iznad možete videti očit primer vraćanja kilometraže, a kupci su u ovom slučaju imali sreće zbog nespretnosti prodavca koji je slikao komandnu tablu pre prepravke kilometara, pa tu fotografiju postavio u oglas. Naravno, uglavnom su vlasnici znatno oprezniji i ne možete očekivati da ćete ih uhvatiti u sličnoj grešci, već obavezno tražite proveru u zvaničnom servisu pre no što kupite vozilo. Srbija danas



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar