Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Danas je 14 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji: Albanci proterali 4.000 Srba i spalili više od 30 svetinja

post-title


Na današnji dan navršava se 14 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali više od četiri hiljade Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.

U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti. Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne. Martovske događaje na KiM osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

Pogledajte kako je kako je sve to izgledalo 2004. godine:

https://www.youtube.com/watch?v=sqZRLBqQjcs Srbija danas


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar