Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kuvari - deficitarno zanimanje u čačanskom kraju

post-title


Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u čačanskom kraju nema dovoljno kuvara. Istraživali smo zašto je ovo zanimanje deficitarno, zašto je toliko traženo, i gde se sve kuvari mogu zaposliti.

[caption id="attachment_72085" align="aligncenter" width="643"] Luka Rakić, foto: Nikifor Vuković, Bobiša Brzaković[/caption]

Da je posao kuvara u Čačku tražen pokazuje primer 18-godišnjeg Luke Rakića. Samo nekoliko meseci nakon završene srednje škole, i bez prethodnog iskustva, uspeo je da se zaposli u visoko rangiranom hotelu.

"Od malih nogu sam voleo da kuvam i onda hteo sam da upišem Prehrambeno-ugostiteljsku školu za kuvare u Čačku. Čim sam završio treći stepen imao sam sreće i počeo sam da radim u hotelu sa četiri zvezdice", kaže Luka. "Uče me izvrsni kuvari."

Kuvari su traženi, tvrde poznavaoci gastronomskih prilika, a potvrđuju i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. U srednjoj Ugostiteljsko-turističkoj školi od 2003. godine školuju kuvare trećeg i četvrtog stepena, i to po jedno odeljenje. Mnogi svršeni srednjoškolci brzo nalaze posao.

"Većina učenika se zaposli u ugostiteljskim objektima gde su obavljali praksu ali nisu retki slučajevi da oni nalaze posao i van granica naše zemlje", ističe Dragica Simović, direktorka Prehrambeno-ugostiteljske škole. "Imamo takve primere, to je Crna Gora, vrlo često odlaze na kruzere."

[caption id="attachment_72086" align="aligncenter" width="607"] Prehrambeno-ugostiteljska škola u Čačku, foto: Nikifor Vuković, Bobiša Brzaković[/caption]

Posao nalaze i oni koji stiču sertifikat neformalnog obrazovanja. Najčešće su to tromesečne obuke koje sadrže i praktičnu nastavu u gradskim restoranima i kafanama.

"Ima zainteresovanih", kaže koordinatorka nastave Akademije "Oksford" Violeta Tomašević, "polaznici imaju od 16, 17 do četrdeset godina. Neki naši polaznici su otišli u inostranstvo, u Crnu Goru. Neki su ostali u restoranima gde su bili na praksi, jednostavno spojili su lepo i korisno, našli su svoje zaposlenje."

Poslednjih godina u Čačku je otvoreno nekoliko restorana koji prate svetske gastronomske trendove. Kuvari imaju pune ruke posla. Ovde rade i iskusni i početnici. Cenjena je inovacija i poznavanje savremenih tehnika pripreme. A za dobar ukus uvek su zaslužni tajni sastojci. RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar