Najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, PISA testiranje počinje 16. aprila, a zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.

foto: RAS Srbija

Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju, prenosi RTS.

Navodi se da će rezultati, koji se očekuju krajem 2019. godine, pokazati stepen funkcionalnosti obrazovanja u Srbiji, kao i šta treba promeniti kako bi se postigli željeni standardi.

U prvih deset zemalja sa najboljim rezultatima nalazi se Singapur, Japan i Estonija, a među najlošijima Dominikanska Republika.

“Da li kokoški treba da se daje aspirin” i da li je moguće da čovek odveze auto do prodavnice – samo su neka od pitanja na probnom PISA testu koji su prošle godine imali učenici jedne srednje škole.. Uskoro ih očekuje novo testiranje, a utisci sa prošlogodišnjeg su različiti.

Anketirani učenici su rekli da su dobili pitanja iz srpskog jezika i iz finansija, što je zadalo najviše problema.

– Bila su pitanja o Nikoli Tesli i njegovom odrastanju. Zanimljivo pitanje je bilo u vezi mleka, koliko je koncentracija masnih naslaga u mleku – kazao je jedan od učenika.

Drugi učenik ocenio je da “test nije zahtevao puno razmišljanja”.

Zadaci isti u svim školama

Navodi se da na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.

– Ovo testiranje je dobro za praćenje efikasnosti našeg školskog sistema i ispituje koliko su znanja i veštine koje učenici stiču u školskom sistemu primenjiva u praktičnom životu, odnosno koliko su funkcionalna, što je i osnovni smisao postojanja škole – kaže pedagog Jasmina Pavićević.

Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će zadaci biti isti.

– Škole mogu da u ovom periodu od 16. aprila do 28. maja da izaberu datum koji njima najviše odgovara za testiranje, pod uslovom da testitaju sami. Ukoliko im je potrebna pomoć u kompijuterima onda se dogovaramo oko datuma testiranja. Ali načelno škole biraju datume kada će u njihovim školama biti testiranje – kaže Dragica Babić Pavlović, kordinatorka Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja.

Srpski đaci nisi beležili uspeh

Navodi se da su, prema novom Zakonu škole, u obavezi da učestvuju u međunarodnim istraživanjima.

– Učešće škola, pre svega se misli na srednje škole, u međunarodnim istaraživanjima je obavezno da se ne bi desilo da neke škole odbiju učešće, jer za potrebe ovako velikog istraživanja, reprezentativnost uzorka je najbitnija – istakla je Gordana Kosanović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

RTS prenosi da se PISA testiranje sprovodi u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001. i ocenjuje da se na testu 2012. srpski đaci nisu baš proslavili pošto su zauzeli 43. mesto u konkurenciji od 65 zemalja, dodajući da 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here