NEKA SVETLOST UĐE (Un beau soleil interieur, Francuska, 2017, 94 min)

Izabela je razvedena slikarka i majka, spremna da opet pusti ljubav u svoj život i potraži ličnu sreću u vreme kada ljubavna radost izgleda kao vrlo redak artikal. Ovo je komedija o ljubavnim greškama koje se manje-više uvek ponavljaju…

Režija: Kler Deniz
Igraju: Žilijet Binoš, Zavije, Buvua, Filip Katrin, Žerar Depardje

Utorak-sreda 20-21. mart
Velika sala u 18:00 časova

SKVER (The Square, Francuska, Danska, Švedska, USA, 142’)

Otkačena satira o svetu savremene umetnosti koja postavlja pitanja o podeljenosti društva uzimajući u obzir ličnu odgovornost i humanost. Direktor stokholmske Galerije savremene umetnosti Kristijan Nilsen uživa poziciju moći u svetu intelektualnog konceptualizma. Na vrhu karijere i sa sazidanom kulom od društvenih kontakata i materijalnog blagostanja, on se nalazi na pragu preispitivanja svoga života, malaksao od sitosti i nedodirljivosti u profesiji kojom se bavi.

Povodom gostovanja velikog američkog umetnika Džulijana, čija se izložba aktuelno nalazi u galeriji, Kristijan je zauzet promo radom koji ga obavezuje na seriju foto šutinga i intervjua. Tokom jednog od njih, susreće se sa ”uvrnutom” američkom novinarkom Eni koja ga konfrontira, mešavinom ironije i iskrene dečije radoznalosti, značenjem teksta koji je sastavio za zvaničnu web stranicu muzeja. Rečenice koje čita su načičkane izrazima i terminologijom koje kao da je neko provizorno, žmurećki, izvlačio iz enciklopdeija u dadaističkom napadu inspiracije i ovo je tek uvod u seriju režiserovih britkih verbalnih suočavanja sa različitim sistemima manipulacije. I sam majstor manipulacije, on Kristijana koristi kao odskočnu dasku za raznovrsne motive koje u filmu obrađuje, i iako ih ravnopravno razrađuje, ni u jednom trenutku se ne gubi na svom narativnom putu.

Skver je film koji i pored svoja skoro dva ipo sata trajanja, drži pažnju skladnošću kojom je režiran. Film je obitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu 2017. godine.

Režija: Ruben Ostlund.
Igraju: Klas Beng, Elizabet Mos, Dominik Vest.

Reditelj Ruben Estlund rođen je 1974. godine na malom ostrvu u zapadnoj Švedskoj. Studirao je grafički dizajn pre studija na Univerzitetu u Geteborgu. Njegov prvenac Gitarrmongot osvojio je Nagradu FIPRESCI u Moskvi 2005. godine. Njegovo sledeće ostvarenje Involuntary donelo je Estlundu međunarodno priznanje. Premijera trećeg filma Play bila je u Kanu, gde mu je dodeljena Nagrada Coup de cœur. Film Turista imao je premijeru u okviru kanske selekcije Izvestan pogled, za šta je nagrađen Nagradom žirija.

Utorak-sreda, 20-21. mart 
Velika sala u 20:00 časova

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here