Jedan od najvećih pesnika srpske moderne Vladislav Petković Dis rođen je u Zablaću kod Čačka, a ekipa RTS-a je proveravala zašto je kuća u kojoj je rođen pesnik oronula i zapuštena.

Dugogodišnja direktorka Biblioteke u Čačku Danica Otašević kaže da se zna da je Disov otac 1868. godine dao 12 dukata za obnovu druge zablaćske škole.

“Godine 1875. se vidi da je on poreski obveznik ovoga mesta i posle pet godina, 1880. godine, ovde je rođen budući pesnik”, navodi Danica Otašević.

“Mi odlazimo po svetu da gledamo kuću gde je stvarao Franc List, gde je stvarao Kardinal Rišelje, kako je živeo Napoleon, ali svakoga dana prolazimo pored Disove kuće i okrećemo glavu, jer nas je sramota od nas samih. Prosto jednostavno – slika nije lepa”, ističe Danka Šušić iz Mesne zajednice Zablaće.

Slika nije lepa, ali opet – dobro je, kažu meštani, da je kuća preživela zimu. I to ponavljaju svakog proleća, godinama. Toliko se govori i o obnovi kuće. Inicijativu je pokrenula nekadašnja direktorka biblioteke, podržava je i sadašnja uprava, mesna zajenica Zablaće, čak i grad Čačak, ali nisu se makli dalje od početka. Problem je četvrtina kuće koja izgleda kao ničija, a ustvari ima naslednike.

“Mislim da kad bi se pojavili svi naslednici koji postoje da uzmu samo po ciglu, ne bi imalo dovoljno cigala koliko ima naslednika”, kaže Šušićeva.

Otaševićeva ističe da naslednici gledaju svoje interese, jer je to privatna imovina.

“Društveni interes bi trebalo da pobedi i da ovde u nekom narednom periodu stvarno bude mesto gde bi se okupljali poklonici poezije Vladislava Petkovića Disa, njih nije malo”, napominje Otaševićeva.

U Čaku je u toku 55. Disovo proleće. Prošle godine se navršio ceo vek od Disove smrti. Ove godine vek je od kraja Velikog rata. Inicijatori se nadaju da bi okrugle godišnjice mogle da budu povod da javni interes bude jači od pojedinačnog nemara.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here