Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu nastavlja da na ulice uvodi komunalni red

Postavljanje tabli u ekstra zoni , foto: SO u Gornjem Milanovcu

Rešenjem Opštinskog veća, prvi put u automobilskoj istoriji Gornjeg Milanovca, određene su parking-zone i cene za ostavljanje vozila u njima. Nadležni veruju da će time biti uvedeno znatno više reda u dosad često haotične saobraćajne (ne)prilike u gradu, te uveliko biti smanjiti gužve na ulicama.

Zone će biti u funkciji čim se otopi sneg, a biće ih tri: ekstra obuhvata sedam ulica u najužem centru grada, ili delove nekih od njih, dok su prva i druga zona određene prema njihovoj udaljenosti od središta Milanovca.

Ova odluka izaziva različite reakcije građana – od odobravanja i komentara da je to trebalo uraditi odavno, do osporavanja, mahom zbog cena parkiranja.

Inače, za održavanje zona i naplatu parkiranja je zaduženo Javno preduzeće za izgradnju, a predviđeno je i plaćanje posredstvom mobilnih telefona. Ako im vozila budu zatečena na za njih posebno označenim mestima, invalidi neće imati troškove za parkiranje, a za sve ostale će samo u ekstra zoni važiti vremensko ograničenje od dva sata…

Većnici su odlučili i to da pojedinačna parking-karta u ekstra zoni košta 49 dinara po satu, u prvoj zoni 35, a u drugoj 20. Za celodnevno ostavljanje vozila u prvoj i drugoj zoni treba izdvojiti 158 dinara, a povlašćene pretplatne karte za stanare zgrada koji imaju vozila koštaće po 699 dinara mesečno u sve tri zone. Preduzetnike će to u ekstra zoni koštati tri hiljade, 2.650 u prvoj i 2.200 u drugoj zoni. Cena pretplatne mesečne parking-karte za registrovane taksiste iznosi 2.549 dinara.

STIŽE I “PAUK”

U toku je i nabavka “pauka” za odnošenje nepropisno parkiranih automobila, a njegove usluge će se naplaćivati po težini vozila i kretaće se u rasponu od 3.300 do 12.500 dinara. Kazna za prekoračeno vreme na parkiranja, ali i za druge nepravilnosti će iznositi hiljadu dinara.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here