Majke male dece do tri godine po povratku na posao sa porodiljskog odsustva imaju niz zakonskih privilegija, ali je malo koja upoznata sa svojima pravima.

foto: Shutterstock

Često ne znaju da je isključivo stvar njihovog izbora da li će da rade samo u prvoj smeni, da imaju pravo da u dogovoru s poslodavcem posao obavljaju kod kuće, ili da rade četiri sata dnevno.

Sve to predviđa Zakon o radu, ali, sudeći po anketi koju je sprovela Vlada Srbije, o tome ne znaju mnogo ni zaposleni ni poslodavci. Iako je ovo mere usvojila država, one se nedovoljno primenjuju čak i u javnom sektoru.

Ministarka bez portfelja zadužena za porodicu Slavica Đukić Dejanović kaže za “Blic” da je malo koji radnik u Srbiji imao takve zahteve, kao i da postoje kompanije kojima bi takav način rada odgovarao.

– Mi smo sproveli anketu među 330 poslodavaca i 4.000 zaposlenih. Do sada takve uslove gotovo niko nije tražio, ali kad smo im ih predočili, i jedni i drugi su pokazali interesovanje da se primene te odredbe zakona – kaže Dejanovićeva.

Ona dodaje da bi poslodavci izašli u susret majkama sa malom decom, ali da od Vlade očekuju određene stimulanse.

– Mi smo spremni da nekim zahtevima izađemo u susret, a sve u cilju povećanja nataliteta. Oni na primer traže subvencije, poreske olakšice i zajedničke projekte sa državom. Na primer, afirmaciju proizvoda poslodavaca – ističe ministarka.

Kakve su sve zakonske olakšice predviđene za majke sa decom do tri godine?

Po povratku sa porodiljskog žena može da radi prekovremeno ili u noćnoj smeni samo uz njenu pismenu saglasnost. Isto važi za samohranog roditelja, ali je taj rok još duži – čak sedam godina.

Pauza od 90 minuta za dojilje

Ukoliko se majka vrati na posao pre isteka odsustva od godinu dana poslodavac je dužan da joj obezbedi pauzu u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili da joj za toliko skrati radno vreme, kako bi mogla da doji svoje dete. To važi u slučaju da radno vreme žene iznosi šest i više časova.

Zakon je predvideo i rad od kuće, a u tom slučaju poslodavac je dužan da obezbedi i sredstva za rad i naknadu troškova za njihovu upotrebu.

– Propisima je predivđeno i četvoročasnovno radno vreme i angažovanje van posla, lokacijski i vremenski, ali samo ako to ne remeti proces rada – navodi ministarka Dejanović.

Iako po Zakonu imaju niz prava, majke ih veoma retko koriste, a da je tako, potvrđuju za “Blic” i predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji.

Poslodavci tvrde da izlaze u susret svim ženama sa malom decom, ali da one, osim rada u prvoj smeni, gotovo ništa drugo i ne traže.

Dragoljub Vukadinović, foto: M. Metlaš/RAS Srbija

Metalac: Na hiljade evra za novorođenu decu

Dragoljub Vukadinović, predsednik Nadzornog odbora kompanije “Metalac” kaže da poštuju sve ono što je Zakonom predviđeno za majke, ali i da čine i više od toga.

– “Metalac” za prvorođeno dete uplaćuje roditeljima 1.000 evra, za drugorođeno 2.000 evra, za treće dete 3.000 evra… i tako redom. Jedan zaposleni u našoj kompaniji dobio je peto dete i uplatili smo mu 5.000 evra. Naše mere su već dale rezultat. Pre 11 godina na nivou naše firme rođeno je 25 beba, a ove godine bilo ih je čak 64 – ističe Vukadinović.

Mona: Majka je za nas svetinja

U kompaniji “Mona” kažu da domaće kompanije generalno imaju razumevanja prema ženama sa malom decom. Tomislav Momirović, generalni direktor te firme, navodi za “Blic” da je za njih “majka svetinja” i da im uvek izlaze u susret.

– Stalo nam je do njih. Dajemo im izbor da rade kako im odgovara. To je stvar naše poslovne prakse i odnosa prema zaposlenima. Mi, na primer, nismo nikad raskidali ugovor sa trudnicom. Naprotiv, pre njenog odlaska na porodiljsko smo ga potpisivali na neodređeno – ističe Momirović.

Na pitanje da li možda daju neku finansijsku pomoć zaposlenima kada dobiju dete, on odrično odgovara.

– Dugo smo razmišljali o tome, ali to nije naš domen. Na Vladi je da vodi socijalnu politiku. To bi čak moglo da izazove kontroverze u firmi, kod onih koji nemaju decu – navodi Momirović.

Matijević: Majke traže samo jedno

Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa “Matijević”, kaže da majke sa malom decom nemaju velike zahteve.

– Mi izlazimo u susret ženama, ali su one do sada tražile samo rad u prvoj smeni. Fleksibilno ili četvoročasovno radno vreme, na primer, niko nije tražio – priča on za “Blic”.
Blic

1 KOMENTAR

  1. Ja napustih posao koji sam radila 12 godina jer nisam mogla da dobijem da radim samo jednu smenu ili eventualno dve, nego bi morala da radim sve tri smene kao i ostali u kolektivu. Tako da nemam više komentara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here