U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u utorak 27. marta biće otvorena samostalna izložba eminentnog srpskog umetnika i akademika Dušana Otaševića. Čačanskoj publici će na izložbi biti predstavljeni radovi koji su nastali u periodu od 1966. godine do danas.

Izložba je svojevrsna retrospektiva umetničkih radova na temu potrošačkog društva i prepuštanja zadovoljenju osnovnih životnih potreba koje umetnik provlači kroz svoj opus od najranijeg perioda. Predstavljeni umetnički radovi Dušana Otaševića stilski predstavljaju „specifičnu varijantu pop-arta u jugoslovenskom, socijalističko-modernističkom umetničkom kontekstu“ gde ne obrađuje, kao američki autori, brendirane proizvode, već proizvode svakodnevne opšte potrošnje i angažovanoj umetnosti u kojoj autor spaja kritiku i ironiju.

U slikarskom postupku njegovi radovi predstavljaju tehnološko-zanatsku redukciju i svesnu demistifikaciju stvaranja. Oni većinom imaju oblik objekata u kombinovanoj tehnici gde dominira drvo kao materijal (lajsne, pločasti oblici). U jednoj izjavi iz 1969. godine o nastajanju svojih umetničkih radova govori kao o bilo kojoj proizvodnji: „Predmet pravim kao što stolar pravi kredenac. Kao što limar pravi oluk. Nema misterije, nema muze.“ Iako svoje stvaralaštvo opisuje kao svako životno delanje, Otašević specifično, mudro i metaforično promišlja i kroz posebnu – originalnu prizmu posmatra stvarnost iz čega se rađaju dela puna dovitljivosti i humora koja lako zaokupljuju pažnju posmatrača.

Na izložbi će, između ostalih, biti predstavljena instalacija Beogradska večera, rad za koji je umetnik 1994. godine dobio Nagradu grada Čačka na 18. Memorijalu Nadežde Petrović, a koji nije ni malo izgubio od svoje aktuelnosti. Posebno ističemo činjenicu da će prvi put srpskoj javnosti biti predstavljeni Otaševićevi najaktuelniji radovi nastali 2017. i 2018. godine. Na izložbi se prvi put predstavlja i eksponat Sa zlatnim escajgom koji pripada Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, a dospeo je u njenu zbirku kao delo za koje je Galerija aplicirala na konkursu za otkup radova Ministarstva kulture 2016. godine. Deo eksponata je u vlasništvu Slavice i daniela Trajkovića iz Beograda, a ostali pripadaju autoru.

Posle otvaranja izložbe planiran je razgovor publike sa umetnikom Dušanom Otaševićem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here