Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



A OD AERODROMA - SVAKOM PO 1.468 DINARA: Evo koliko ćete imati na računu ako niste prodali besplatne akcije

post-title


Građani Srbije od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" mogu da računaju da će dobiti 14,6 evra bruto po akciji, odnosno 12,4 evra neto (1.468 dinara), po odbitku poreza. U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi sada možete da očekujete 11.335 dinara.

[caption id="attachment_72348" align="aligncenter" width="740"] foto: M. Mitrović/RAS Srbija[/caption]

Očekivanja su da će se to dogoditi u septembru, kada bi trebalo da se dogodi finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera, odnosno početak rada Vansi Erports Srbija, a tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade od 501 milion evra.

- Suština je da će Aerodrom će prihodovati bruto 501 milion evra. Treba uzeti u obzir poreska davanja koja plaća kompanija, stoga je neto iznos koji će pripasti akcionarima nešto manji - objašnjava Nenad Gujaničić, broker "Momentum sekjuritis".

Od ove sume od 501 milion evra, državi sleduje 83,15 odsto odnosno 417 milion evra, dok je ostatak od 84 miliona evra namenjen malim akcionarima u koje spadaju firme, investicioni i penzioni fondovi, kao i građani koji su stekli pravo na besplatne akcije.

Bruto 14,6 evra, neto po odbitku poreza 12,4 evra

Koncesionar se takođe obavezao i da će tokom 25 godina koliko traje koncesija, da plaća godišnju koncesionu naknadu. Minimalna koncesiona naknada po godini se kreće između 4,4 miliona evra do 15,1 miliona evra.

- Mali akcionari (koji ne budu nesaglasni na proces davanja kompanije u koncesiju) dobiće do kraja godine iznos iz ove inicijalne uplate i onda narednih godina određeni iznos dividendi koji je specificiran ugovorom o koncesiji (to je ono na šta se obavezao koncesionar od 4,4 do 15,1 milion evra ukupno). Od ovih investicija direktne koristi mali akcionari neće imati, već samo posredno ukoliko kompanija bude bolje poslovala zahvaljujući njima. Ali to je priča na veoma, veoma dugi rok - kaže za "Blic" Nenad Gujaničić, broker u "Momentum sekjuritis".

Građani plaćaju i porez na dividendu i učešće u dobiti koji iznosi 15 odsto

Svi akcionari bi mogli dobiti 14,6 evra po akciji bruto. Međutim, građani plaćaju porez na dividendu i učešće u dobiti koji iznosi 15 odsto, pa će po tom odbitku moći da računaju na 12,4 evra neto, što po današnjem srednjem kursu iznosi - 1.468 dinara po akciji.

Koliko još imate od besplatnih akcija (ako niste prodali akcije i podizali dividende)

Dividende 2.646 dinara plus 180 dinara od NIS, očekuje se i od Telekoma Akcionarski fond 1.700 dinara NIS (5 akcija, vrednost na današnji dan) 3.650 dinara Aerodrom "Nikola Tesla" 1.468 dinara od koncesije plus 1.690 dinara (jedna akcija) Ukupno 11.335 dinara Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar