Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačak: Ima li pesticida u voću?

post-title


Na čačanskom Agronomskom fakultetu u okviru projekta "Unapređenje transfera znanja radi dobijanja bezbednih i konkuretnih poljoprivrednih proizvoda" sprovodi se analiza hranjivih vrednosti voća. Ispituje se i zdravstveno stanje, pre svega prisustvo pesticida. Dosadašnja istraživanja, pokazala su da voće odabrano slučajnim uzorkom, nema povišene vrednosti pesticida i da je bezbedno za jelo.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/03/23/11601834/pesticidi-230318.mp4

Da bi proverila kako izgleda proces ispitivanja zdravstvene ispravnosti slučajno sam odabrala belo grožđe u jednom od marketa. Ova laboratorija savremeno je opremljena i u njoj se upravo obavlja ova analiza. Proces se odvija po strogo utvrđenom redosledu.

"Po prijemu uzorka vrši se njegova homogenizacija a zatim se vrši prva i druga ekstrakcija i konačan korak je koncentrisanje uzorka u vakuum uparivaču", kaže dr Milan Nikolić, istraživač na projektu.

Stručnjaci Agronomskog fakuleteta u okviru ovog projekta analizirali su i drugo voće odabrano slučajno na pijaci i u marketima.Pored grožđa, ispitivane su i jabuke. Razultati su važni i za građane i za one koji se bave voćarstvom.

"Prisutni su pesticidi. Međutim njihove vrednosti su su daleko ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija", objašnjava dr Milan NIkolić, istraživač na projektu.

"Mi smo se bavili istraživanjem odnosno praćenjem nekih pet, šest aktivnih materija pesticida koji se najčešće koriste u završnim fazama pred berbu. Proizvođač može sutra naravno u svakom momentu svoju proizvodnju unaprediti na taj način što će tretirati preparate dozvoljenim količinama, odnosno propisanim,poštovati karencu i na kraju krajeva proveriti to sve u našim laboratorijama", kaže dr Ivan Glišić, rukovodilac projekta.

Laboratorija u kojoj se finalna analiza sprovodi pomoću ovog robota u procesu je akreditacije. Uskoro će analizu voća moći da zatraže i građani.

"Suština je upravo da akreditujemo laboratiju i da možemo da radimo sve te analize kako za izvoznike tako i za naše domaće potrebe. Jer nije cilj samo da možemo da kontrolišemo ono da se ne vraća sa granice, ili da prosto ono što ne možemo da izvozimo , za izvoznike, nego i šta ćemo mi konzumirati", kaže Vladeta Stevović, dekan Agronomskog fakulteta u Čačku.

Nešto manje od dva sata bilo je potrebno da se grođže koje sam donela na analizu ispita. Rezultat se očitava na ovom ekranu i pokazuje da su sve materije korišćene u tretmanu voća u dozvoljenim okvirima. Bezbedno je za jelo ,ali uvek uz savet da ga pre konzumiranja treba dobro oprati. RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar