Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NOVE UNIFORME U VOJSCI: Sloboda i čast na rukavu

post-title


Ministarstvo odbrane razmatra promenu izgleda za pripadnike VS. Komplet će biti proširen "polo" majicama, jaknama i novim rančevima

[caption id="attachment_72354" align="aligncenter" width="620"] foto: MC Odbrana[/caption]

Za slobodu i čast otadžbine - slogan je koji će se, izvezen na crvenoj vrpci, naći na uniformi starešina Vojske Srbije. Oficiri će, uz to, na rukavu nositi i "prišivku" u vidu državne zastave, koja se trenutno nosi samo u misijama u svetu i među pripadnicima drugih armija.

Ove oznake samo su deo novina predviđenih Predlogom novog vizuelnog identiteta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, koji je predstavljen na poslednjem kolegijumu ministra odbrane. Na tom sastanku razmotreno je više mogućnosti i problema u vezi sa oblačenjem i budućim izgledom uniformi oficira, podoficira i vojnika.

- Zadatak izmene načina obeležavanja uniformi i osmišljavanja predloga za uvođenje novih odevnih predmeta u komplet terenske i službene uniforme definisao je predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić na sastanku održanom 1. decembra 2017. godine u Generalštabu - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nova rešenja vizeuelnog identiteta profesionalnih pripadnika, kako je dogovoreno na kolegijumu ministra odbrane, biće realizovana u tri faze. Istovremeno, biće pokrenuta i procedura izmene Pravila o vojnim uniformama i oznakama činova, kao i Pravila o grbu, zastavama, oznakama i ostalim simbolima i obeležjima Vojske Srbije.

U prvoj fazi, na sadašnjoj maskirnoj uniformi M-10 koju nose profesionalni vojnici biće prišivene vrpce odlikovanja i znački za primerne vojnike, najbolje strelce i ostala vojnička priznanja. Novinu čine i značke roda, odnosno službe na oznaci čina, kao i trake odlikovanja, vojnih spomen-medalja i spomenica na košuljama kratkih rukava službene uniforme starešina.

Sledeći korak predviđaće prišivanje državnih zastava i vrpci sa vojničkim geslom, ali i u koloru. Sliku profesionalnog vojnika upotpuniće oznake pripadnosti Vojsci Srbije, oznake čina sa crvenim širitima i značkom roda (službe), kao i amblema jedinica.

- Službena uniforma u poznijim fazma svakako bi bila inovirana. To bi podrazumevalo nabavku vojničkih plitkih cipela, uz čizme koje su trenutno jedina vojnička obuća. Profesionalni vojnici bi u finalnoj fazi trebalo da dobiju i set u kome će biti "polo" majica, kratka jakna i moderni vojnički ranac. Starešinama će uz komplet službene torbe i uniforme sledovati i jakna - navode u Ministarstvu odbrane.

IZGLED NA JAVNOM KONKURSU

Ministarstvo odbrane planira da povodom osmišljavanja novog vizuelnog identiteta uključi i stručnu i širu javnost. Jedna od opcija je raspisivanje javnog konkursa radi prikupljanja idejnih rešenja novog izgleda službene i svečane uniforme u Vojsci Srbije. Ovaj posao podrazumeva i novčana izdvajanja, posebno u poznijim fazama, koje podrazumavaju proširivanje kompleta odeće. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar