Nevezivanje pojasa biće kažnjeno sa 10.000 dinara, nasilnička vožnja zatvorom u trajanju od 30 do 60 dana, ili radom u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Foto: Anđelko Vasiljević

Smanjenje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, povećanje kazni za prekoračenje brzine i nevezivanje pojasa, samo su neke od novina, koje su donele izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koje su juče usvojene u Skupštini Srbije.

Poslanici su izglasali i ceo paket „policijskih zakona”, koji bi, kako je u raspravi kazao Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, trebalo da doprinese većoj bezbednosti građana, njihove imovine, ali i da budu podrška u ostvarivanju njihovih ustavnih prava i sloboda.

Prema novousvojenim odredbama Zakona o bezbednosti u saobraćaju nevezivanje pojasa biće kažnjeno sa 10.000 dinara, umesto, kako je do sada bilo, 5.000. Nasilnička vožnja (preticanje kolone preko pune linije, prolazak kroz crveno svetlo i vožnja sa više od 0,2 promila alkohola u krvi vozača) kažnjavaće se zatvorom u trajanju od 30 do 60 dana ili radom u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Prema novim zakonskim rešenjima, deca će moći da se prevoze samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine. Mladi i neiskusni vozači ubuduće neće moći  da upravljaju vozilom  snage motora većom od 80 kilovata, a kada su spremni da upravljaju vozilom veće snage to će procenjivati stručnjak.

Izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju propisana je nulta tolerancija za alkohol kod mladih vozača, kojima je, takođe, zabranjena vožnja u periodu od 23 do šest časova, a oni će moći da prevoze najviše tri osobe, uključujući i onu pod čijim nadzorom voze.

Novim rešenjima utvrđen je obavezan video-nadzor prilikom tehničkog pregleda, koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om. Prema novim pravilima, preticanje bicikla, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, više neće biti prekršaj, ukoliko je preticanje bezbedno. Novi zakon o strancima, koji su poslanici usvojili, detaljno reguliše oblast legalnih migracija, uslove apliciranja za vizu i postupak provere o podnetom zahtevu za vizu.

Prvi put se u zakon uvodi BIA, koja će obavljati bezbednosne provere stranaca kroz njihovu evidenciju. prema čijim odredbama pravo na boravak i zaštitu što ga naša zemlja garantuje strancu, može da se ostvari kao pravo na utočište strancu, koji je zbog straha od progona napustio svoju državu i kao supsidijarna zaštita pruženaa strancu, koji bi u slučaju povratka u svoju zemlju bio izložen trpljenju ozbiljne nepravde.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o javnom redu i miru, povećane su kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava, pa će tako onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda naruši javni red i mir, ili ugrozi sigurnost građana, platiti od 50.000 do 100.000 dinara, ili odraditi od 40 do 120 sati u javnom interesu. Za pucanje iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja, novčana kazna iznosi od 100.000 do 150.000 dinara, odnosno 30-60 dana zatvora.

Skupština je, takođe, usvojila Zakon o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o nacionalnom DNK registru, Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana, izmene Zakona o državljanstvu i nekoliko međunarodnih sporazuma, među kojima je i Sporazum između MUP-a Srbije i Federalne službe obezbeđenja Ruske Federacije o saradnji i zajedničkom delovanju.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here