Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Đačke ekskurzije više nikada neće biti iste: Od septembra stiže novi pravilnik

post-title


Roditelji će ubuduće đačke ekskurzije manje da plaćaju jer će one biti jeftinije, najavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Izrada novog pravilnika o ekskurzijama je pri kraju i on bi trebao da počne da se primenjuje od septembra.

- Novim pravilnikom biće tačno definisano koji su to smeštajni kapaciteti koji se mogu koristiti za ekskurzije. Dakle, više ne sme i ne može biti prioritet hotel sa četiri ili pet zvezdica, već smeštajni kapaciteti koji su prilagođeni resursima za izvođenje nastave u prirodi ili ekskurzije - navodi Nedeljković za RTS.

To ne znači da neće i dalje postojati kategorija za koje će ekskurzije biti besplatne ili kojima će biti obezbeđeni popusti. Takođe, agencije koje nude dodatne sadržaje u toku ekskurzija i za njih traže naknadna plaćanja neće biti preporučene.

U prvom delu pravilnika Srbija je podeljena na regije shodno uzrastima i nastavnom planu i programu, i svaka od tih regija ima svoje kulturno-istorijske spomenike. Pravilnik će omogućiti, kako dodaje, da se prestane sa potenciranjem uvek istih destinacija.

Osim toga, učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole moći će da idu na ekskurzije i u Republiku Srpsku.

- Ukoliko već imate organizovanu ekskurziju na Tari, i obilazite šargansku osmicu, prirodno je da možete da vidite i Višegrad i Andrićgrad, što je svakako značajno za našu kulturu - navodi pomoćnica ministra.

Prema rečima Nedeljkovićeve, pri izradi pravilnika rukovodili su se time da deca prvo treba da upoznaju i zavole svoju zemlju, pa će tako samo maturanti moći da idu na ekskurziju u inostranstvo, dok će prve tri godine ekskurzije biti organizovane ili u Srbiji ili u Republici Srpskoj. Telegraf



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar