Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NAJBOLJA MEDICINSKA SESTRA U SRBIJI Čačanka Seka već 40 godina radi isti posao i nikada ga ne bi menjala

post-title


Kada bih opet birala izabrala bih ovu profesiju, jer je toliko humana i vredna da se za nju živi!

Ovim rečima dobitnica titule za najbolju medicinsku sestru u Srbiji Miljojka Stanisavljević (63) opravdava zašto je baš ona izabrana da primi uvaženu nagradu "Dušica Spasić".

Iako joj radno vreme počinje u sedam sati ujutru ona u šest dolazi na radno mesto i ostaje prekovremeno, do četiri, pet sati. Kako kaže, nikada ne kasni na posao.

- Svoju profesiju volim i shvatam je ozbiljno. Dostupna sam 24 sata ukoliko je to potrebno. Pacijenti su mi uvek na prvom mestu - ističe Miljojka.

Porodica i kolege je oduvek zovu Seka te se našalila da ponekad i zaboravi na svoje pravo ime.

Jednom prilikom pacijent je ušao u kancelariju i tražio sestru Miljojku. Trebalo mi je par sekundi da shvatim da sam to ustvari ja - priznaje Seka.

Još kao osnovac imala je želju da postane medicinska sestra nesvesna koliku odgovornost ta uloga zahteva, ali spremna da se sa tim suoči.

- Moja najbolja školska drugarica i ja sanjale smo da idemo u medicinsku školu i da nosimo te specifične kecelje i kapice iako tada nismo shvatale šta taj posao sa sobom nosi.

Kao rođena Čačanka, Srednju medicinsku školu završila je u svom gradu, međutim kako nije mogla da pronađe posao odlazi u Split i zapošljava se u Vojnoj bolnici.

U Splitu sam radila na svim odeljenjima hirurgije. Hirurgija je moja ljubav! Mislila sam da ću tamo odraditi pripravnički staž i vratiti se u Čačak, međutim upoznajem čoveka svog života i ostajem u Splitu duže vreme - priznaje ona.

Najteži trenutak u karijeri

Miljojki je, kako kaže, najteže kada treba da saopšti loše vesti porodici naročito kad su životi mladih osoba u pitanju. U Splitu se suočavala sa najtežim trenutkom u svojoj karijeri.

- Sećam se slučaja jednog dečaka od 12 godina koji se bio popeo na voz pri čemu ga je udarila struja od 12.000 volti zbog čega je imao ozbiljne opekotine. Njegovo bolno zapomaganje i jaukanje kao da mi je ostalo urezano u sećanje. Nažalost dečak je posle dugih muka preminuo - kaže ona.

Od 2000. godine Miljojka radi u Čačku u bolnici na grudnom odeljenju u službi za plućne bolesti i tuberkulozu.

- Već 18 godina radim u rodnom gradu, a pre 12 godina postala sam i glavna sestra - govori ona.

Ponosno ističe da je dobitnik brojnih nagradi i odlikovanja za svoj rad. Nekada se zvanje medicinske sestre cenilo mnogo više, ali Miljojku to ne sprečava da i dalje vredno i predano prati svoj poziv do konačnog odlaska u penziju.

Radim već 40 godina kao medicinska sestra i nadam se da ću ove godine otiću u penziju i pustiti mlađe da me zamene.

Nagrada za najbolju medicinsku sestru Srbije pred sam kraj karijere za nju predstavlja vrhunac i priznanje za marljiv rad.

- Ova nagrada mi znači puno i zaokružuje ceo moj rad. To dokazuje da se moj trud, zalaganje i požrtvovanje kao medicinske sestre tokom svih ovih godina zaista ceni.

Nagrada "Dušice Spasić"

Nagrada se sastoji od statuete Dušice Spasić i dodeljuje se 14 godina za redom po jednoj medicinskoj sestri iz KCS i Srbije.

Dušica Spasić bila je prva žrtva variole vere među medicinskim radnicima. Dušičina požrtvovanost, zbog koje je 1972. postala žrtva virusa, nisu ostali nezapamćeni. Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar