Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Najnovije kazne za prekoračenje brzine: Od aprila pooštravanje kontrole vozača

post-title


Saobraćajna policija od početka aprila kreće sa kažnjavanjem prekoračenja prosečne brzine između naplatnih rampi na svim deonicama autoputeva u Srbiji. Do sada su na ovaj način sankcionisani samo vozači koji su u proseku vozili iznad 120 km/h na deonici Šimanovci - Šid, a sada će se kazne pisati i na delovima autoputa između Beograda (Vrčina) i Niša, odnosno Beograda (Stare Pazove) i Subotice.

[caption id="attachment_72537" align="aligncenter" width="685"] foto: Profimedia[/caption]

Kako se saznaje iz MUP-a, merenje prosečne brzine na sve tri deonice počinje od 1. aprila. U početku će nesavesni vozači biti samo upozoravani, ali će saobraćajci vrlo brzo početi da im pišu kazne.

- Apsolutno sve je spremno za početak merenja prosečne brzine na svim važnijim deonicama autoputeva u Srbiji. Od prošlog septembra "prosek" smo merili samo između Šimanovaca i Šida, a sada ćemo to činiti i između naplatnih rampi Vrčin i Niš, odnosno na deonici Stara Pazova - Subotica. Već od 1. aprila krećemo sa velikom kampanjom, kada ćemo upozoriti vozače na ovu novinu, a tokom sledećeg meseca počećemo i sa konkretnom naplatom kazni - navode u Saobraćajnoj policiji.

Način naplate kazni neće biti isti za naše i strane vozače, ali će za sve važiti nulta tolerancija.

- Strance ćemo sankcionisati direktno na autoputu. Dakle, njih će odmah posle izlazne naplatne rampe čekati patrola i ako su prekoračili prosečnu brzinu, napisaće im kaznu. Sa druge strane, naši vozači će obaveštenje o napravljenom prekršaju dobijati na kućnu adresu. Njima će biti ostavljena mogućnost da odmah plate kaznu ili da se izjasne da nisu prekoračili brzinu, nakon čega će ići kod sudije za prekršaje, koji će morati da dokaže njihovu krivicu. Ono što važi za sve jeste nulta tolerancija - to znači da će kaznu platiti i oni koji u proseku voze i 1 km/h iznad dozvoljene granice - objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji.

Važna je bezbednost

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović upozorava da će se, po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, za prebrzu vožnju na autoputu ići i na robiju.

- Svako ko na autoputu bude vozio više od 220 km/h, sledi mu od 30 do 60 dana zatvora, 15 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na devet meseci. Ipak, potrebno je da neko baš divlja po autoputu, da bi između dve naplatne rampe vozio u proseku toliko brzo - kaže Okanović.

On očekuje da će se, iako je najavljena nulta tolerancija, ipak gledati kroz prste za manja prekoračenja jer cilj ove novine nije kažnjavanje već "smirivanje" saobraćaja i smanjenje broja poginulih na autoputevima.

- Po zakonu, već za 121 km/h na autoputu plaća se 3.000 dinara, ali vozači bi trebalo da se skoncentrišu na vožnju a ne da se opterećuju time da li će minimalno prekoračiti brzinu. Zato mislim da će se manji prekršaji ipak tolerisati - navode u Saobraćajnoj policiji.

Kazne za prekoračenje brzine

  • Prekoračenje 1 do 20 km/h (vožnja od 121 do 140 km/h) kazna: 3.000 dinara
  • Prekoračenje 21 do 40 km/h (vožnja od 141 do 160 km/h) kazna: 5.000 dinara
  • Prekoračenje 41 do 60 km/h (vožnja od 161 do 180 km/h) kazna: 6.000 do 20.000 dinara - 3 poena, mesec dana zabrane upravljanja
  • Prekoračenje 61 do 80 km/h (vožnja od 181 do 200 km/h) kazna: 15.000 do 30.000 dinara - 6 poena i 3 meseca zabrane upravljanja
  • Prekoračenje 81 do 100 km/h (vožnja od 201 do 220 km/h) kazna: 100.000 do 120.000 dinara - 14 poena i 8 meseci zabrane upravljanja
  • Prekoračenje od 101 km/h i više (vožnja od 221 km/h i više) kazna: 30 do 60 dana zatvora - 15 poena i 9 meseci zabrane upravljanja

Srbija danas



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar