Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



IN MEMORIAM - Ljubomir Radivojević Šaja

post-title


Čačak je poslednjeg martovskog dana ostao bez još jednog svog znamenitog građanina. U prepodnevnim časovima posle duge i teške bolesti je preminuo Ljubomir Radivojević, ili kako su ga mahom svi dobro znali profesor Šaja.

Ljubomir Radivojević Šaja je rođen u Prijevoru 14.januara 1932.godine. Krajem iste godine sa roditeljima i desetoro braće i sestara postaje stanovnik Čačka. Školovanje započinje pre drugog svetskog rata. Osnovnu školu završava 1942.godine, a zatim i čačansku gimnaziju položivši veliku maturu 1952.godine. Put ga vodi ka Beogradu gde 1961.godine diplomira na Prirodno matematičkom fakultetu. Prve dve godine profesionalne karijere provodi u planskom odeljenju  Fabrike hartije, da bi od 1963.godine postao profesor matematike i nacrtne geometrije u Čačanskoj gimnaziji. U ovoj školskoj ustanovi čiji je bio i đak i profesor odlazi u zasluženu penziju 14.januara 1997.godine.

Pored porodice i matematike velika Šajina ljubav je bio i sport. Igrao je najpre fudbal u podmlatku Borca, a kasnije i na fakultetu. Potom se okreće košarci i sedam godina nosi dres Železničara. Poslednju godinu igračke karijere nastupao je za Borac. Bio je i član uprave Borca, ali i delegat Košarkaškog saveza Srbije. Čitavo vreme službovanja u Gimnaziji vodio je šahovsku sekciju na šta je posebno bio ponosan.

Profesor Šaja je voleo i poeziju. Neke od njegovih priča su arhivirane na stranicama Čačanskog glasa i Gimnaziona. 2012.godine objavljuje knjigu pod nazivom ''Garson je imao dušu'' koja obuhvata zapise i događaje iz njegovog okruženja.

Tek kada neko napusti životnu scenu vidi se koliko je značio. Profesor Šaja je bio oličenje dobrih ljudskih osobina, bez obzira o kom segmentu života govorili. Ostaće velika praznina na čačanskoj kaldrmi, kafanama, sportskim terenima, bedemu, gimnaziji...ostaće žal za nekim prošlim lepim vremenima koja su oplemenjivali ljudi kakav je bio Šaja.

Sahrana Ljubomira Radivojevića Šaje će biti obavljena u utorak 3.aprila u 15 časova na čačanskom groblju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar