Elektronski recepti zameniće papirne do 30. juna u celoj Srbiji, navodi Ministarstvo zdravlja, a do kraja godine iz opticaja će potpuno biti izbačeni štampani obrasci za terapiju.

foto: Profimedia

– Na elektronske recepte, od 30. oktobra kada su uvedeni u prvih 10 opština u Beogradu, dosad je izdato 14.859.360 terapija. Od tog broja, oko milion terapija izdato je za hronične bolesti – otkrivaju u Ministarstvu zdravlja.

Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni – sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Terapija za hronične bolesti propisuje se za šest meseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina propisivanja i izdavanja lekova, jer hronično oboleli više ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. Recepti se automatski izdaju za šest meseci, a na realizaciju pristižu sukcesivno 30 dana.

E- recept u apoteci može da se realizuje sedam dana pre i sedam dana posle tog roka. Iako je procedura krajnje jednostavna, u apotekama kažu da ima pacijenata koji zaborave datum izdavanja, zakasne da podignu lek, a to znači da vanredno moraju kod izabranog lekara.

– Izabrani lekar sad kroz sistem ima povratnu informaciju o realizaciji recepta, i tako može da vidi da li se pacijent pridržava propisane terapije, odnosno da li je podiže – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dodaju da su izuzetno zadovoljni početnim rezultatom koji je postignut tamo gde je zaživeo elektronski recept.

– Posete izabranom lekaru isključivo zbog propisivanja terapije smanjene su od 15 do čak 40 odsto. Tako da sad izabrani lekari imaju mnogo više vremena da se posvete pacijentu i preventivi nego ranije, što nam je i bio cilj.
Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here