Danas se sećamo Hristovog raspeća, njegove smrti, kao žrtve za spasenje svih ljudi, ali i dana kada je drveni krst, koji je do tada bio simbol srama jer su na njemu u tadašnjoj Judeji razapinjani zločinci i razbojnici, postao simbol celog hrišćanstva.

Na njemu je, na brdu Golgota, na današnji dan raspet i Hrist, zajedno sa dvojicom razbojnika.

Danas farbamo jaja, simbole novog života za predstojeći Vaskrs u nedelju, idemo u crkvu po podne da celivamo plaštanicu, najstrože postimo. Danas zvona na crkvama ne zvone. Još važnija dimenzija ovog velikog i tužnog praznika je duhovna poruka koju ne smemo nikada smetnuti s uma – pobeđena je smrt na radost života!

Prvo spremljeno jaje farba se u crvenu boju. To je čuvarkuća koja se čuva do sledećeg Vaskrsa, a čuvarkuću iz prethodne godine treba zakopati u zemlju kako bi donela sreću domaćinima kuće.

Farbanje uskršnjih jaja je jedan od najstarijih običaja u hrišćanstvu, a legenda kaže da je nastalo nakon dolaska Marije Magdalene u Rim. Ona je prilikom tog putovanja posetila cara Tiberija i donela mu na poklon jaje crvene boje.

Na ovaj dan pravoslavni vernici poste na vodi, dok monasi u manastiru ne jedu ništa ceo dan. Uz to je strogo zabranjeno danas piti vino, jer ono je simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista.

A pored farbanja jaja, što je najrasprostranjeniji običaj, u pojedinim krajevima zemlje postoji verovanje da se treba umiti vodom donesenom sa jezera ili reke, jer će ona odneti sve bolesti iz tela.

Uz to, negde se danas devojčicama vezuje kosa pod vrbom, kako bi brže rasla i bila snažna cele godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here