Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Agata Kristi nije za lektiru ali „Gospodar prstenova” jeste

post-title


Agata Kristi neće ući u lektiru za prvi razred gimnazije, jer je taj predlog stručne komisije povučen zbog negativnih komentara u javnosti i primedbi brojnih profesora književnosti, a umesto britanske autorke gimnazijalci će čitati ''Doroteja'' Dobrila Nenadića, kaže Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

[caption id="attachment_73056" align="aligncenter" width="675"] Romani Agate Kristi, foto: printskrin/jutjub[/caption]

Govoreći o izmenama u lektiri koje se od septembra uvode za prvi i peti razred osnovne škole i za prvi razred gimnazije, Milijić Subić navodi da je namera stručne komisije bila da osavremeni program za prvi razred gimnazije koji nije menjan od 1992. godine, ali da je izbor naslova ostao u okvirima poznatog, odnosno, u književnoj istoriji.

Najviše negodovanja u javnosti izazvao je predlog da se u izbornu lektiru uvrste detektivski romani Agate Kristi, dok su članovi komisije, ukazuje Milijić Subić, smatrali da njena dela treba da budu deo nastavnog programa, pre svega, zbog povezanosti sa drugim vidovima umetnosti kao što je film.

''Međutim, pratili smo razne forume da vidimo kako javnost reaguje i primetili smo da je taj predlog izazvao najviše negativnih komenatara. Bilo je profesora koji su čak komentarisali da je Agata Kristi morbidna što, svakako, ne stoji jer bi se to onda moglo da kaže i za Šekspira, Dostojevskog, Mana...'', rekla je Milijić Subić.

Umesto Agate Kristi, kaže, predložen je Nenadićev ''Dorotej'', a od savremenih dela 20. veka prva knjiga Tolkinove trilogije ''Gospodar prstenova''. Politika



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar