Vrednost domaće valute će do kraja godine ostati na gotovo istom nivou od oko 119 dinara za jedan evro, kao što je sada, procenjuju bankari.

foto: RAS Srbija

Kako naglašavaju, postoji mogućnost da do decembra evro ode na maksimalnih 120 dinara, ali ne više od toga. Iako su male šanse da srpska valuta drugu godinu zaredom ojača, ipak je ohrabrujuće što će u 2018. ostati na istom nivou i neće izgubiti na vrednosti.

– Moguće je da u toku godine usled sezonske ponude i tražnje dođe do korekcije kursa dinara u kratkim rokovima, ali se ne očekuju neke drastične promene. Trenutni nivo kursa je rezultat veće ponude strane valute u poslednja dva meseca, a očekujemo stabilan kurs do kraja 2018. godine – navode u Eurobanci.

Prema njihovim rečima, ovakav trend je posledica odnosa ponude i tražnje na međubankarskom deviznom tržištu, ali i atraktivne kamatne stope hartija od vrednosti i jačanja poverenja stranih investitora u njih.

Predsednik IO NLB banke Branko Greganović kaže da se na osnovu aktuelnih pokazatelja možemo očekivati da će domaća valuta ove godine ostati stabilna, uz blago slabljenje.

– Tako da bi do kraja godine mogla dostići vrednost od 120 dinara za jedan evro. Eventualno jačanje dinara tokom 2018. pre svega zavisi od mera NBS i interesa stranih investitora koji ulažu u kupovinu dinarskih hartija od vrednosti. Snižavanje referentne kamatne stope na početku godine signalizira da NBS ne želi previše jak dinar – ističe Greganović.

I u Sosijete ženeral banci kažu da ne očekuju velike oscilacije u odnosu kursa dinara prema evru. Njihove procene pokazuju da bi kurs trebalo da se kreće u rasponu od 118,5 do 119 dinara za evro na kraju 2018. godine.

– Ne očekujemo ni da se ponovi situacija iz prošle godine kada je dinar ojačao četiri odsto. Stabilnost domaće valute u prethodnom periodu bila je podržana niskom inflacijom, kao i nižim deficitom tekućeg računa platnog bilansa i fiskalnom konsolidacijom. To je, uz nedavno uspešno završeni trogodišnji aranžman sa MMF-om i nastavak reformi, delovalo pozitivno na vrednost domaće valute. Očekujemo nastavak ovakvih trendova i u 2018 – ističu u ovoj banci.

U NBS smatraju da će povoljna makroekonomska situacija u zemlji nastaviti da deluje stabilizirajuće na kretanja na deviznom tržištu.

– Jačanje dinara prema evru, započeto u aprilu prošle godine, koje je samo kratkotrajno zaustavljeno krajem prošle i početkom ove godine usled delovanja očekivanih i najavljenih sezonskih faktora, nastavljeno je i u 2018. godini. Dinar je od početka godine ojačao za 0,2 odsto prema evru, a NBS je do 20. marta na međubankarskom deviznom tržištu neto kupila 345 miliona evra. U odnosu na isti dan prethodne godine, dinar je jači za 4,8 odsto prema evru – ističu u NBS.

NBS: Stranci ulažu u dinarske hartije

U NBS objašnjavaju da su snažni aprecijacijski pritisci u 2018. rezultat povećane prodaje deviza stranih investitora.

– Oni kupuju dinare kako bi ulagali u dinarske hartije od vrednosti Srbije dužih ročnosti i ulagali kroz strane direktne investicije – kažu u NBS.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here